Jan Gerritsen

Uit B&G Wiki
Jan Gerritsen

NaamJan D. Gerritsen
GeborenRozendaal, 7 oktober 1924
GestorvenHilversum, 20 september 1995
Functiesnieuwspresentator, presentator, redacteur, verslaggever
Bekend vanWereldomroep, Journaal, Van gewest tot gewest
Periode actief1955-1983
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Jan Gerritsen in de media
Oeuvre van Jan Gerritsen

Jan Gerritsen is vooral bekend als nieuwslezer van het NTS Journaal.

Moeiteloos doorloopt Gerritsen de middelbare school in Arnhem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begint hij aan een studie theologie. Na de bevrijding krijgt hij een aanstelling als secretaris van de Zeeuwse Volksuniversiteit. Vanuit die functie organiseert Jan Gerritsen allerlei concerten, toneelvoorstellingen en manifestaties. Na acht jaar is hij toe aan iets anders. Hij vat het plan op om impresario te worden in Engeland, maar dit komt wegens moeilijkheden met een werkvergunning niet van de grond. Zijn oog valt rond deze tijd op een advertentie van de Wereldomroep die een omroeper zoekt.


Vroege carrière

Rond 1955 komt Gerritsen als omroeper in dienst bij de Wereldomroep. In vier en een half jaar ontwikkelt hij zich tot verslaggever. Zo maakt hij een reportage vanuit een leeuwenkooi en interviewt hij Frans de Munck onder de douche na een interland Holland-België. Incidenteel wordt hij als verslaggever door het NTS Journaal en de VARA-televisie ingezet. Verder is hij samensteller van verschillende programma's, waaronder De schijnwerper.


Journaal

Per 1 mei 1959 stapt hij over van de Wereldomroep naar het NTS Journaal waar hij redacteur-commentator en presentator wordt. Hij maakt in de loop der jaren grote reportages en interviews over de hele wereld. Ook hier is niets hem te dol. Zo verschijnt hij een keer in een vliegerspak in beeld wanneer hij iemand in de lucht interviewt.

In oktober 1973 krijgt hij een ernstige inzinking en verdwijnt voor bijna twee jaar van het scherm. In december 1975 keert hij terug, te midden van het experiment met duo-presentatie. In 1976 vertrekt hij bij het Journaal en gaat aan de slag bij Van gewest tot gewest.