Jan Pelleboer

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJan Pelleboer
Geboren’s-Heerenbroek, 2 mei 1924
GestorvenPaterswolde, 18 juli 1992
Functies weerpresentator
Bekend vanAktua, Weersvoorspelling door Jan Pelleboer
Periode actief1972-1992
Werkt samen metMichel Plemper

Jan Pelleboer in de media
Oeuvre van Jan Pelleboer

Na de lagere landbouwschool werkt Pelleboer in het boerenbedrijf, maar zijn belangstelling gaat al vroeg uit naar weerkundige waarnemingen. Zijn weersvoorspellingen maakt hij bekend aan zijn dorpsgenoten. Hij zoekt contact met het KNMI en wordt in 1943 officieel KNMI-waarnemer. Per 1 oktober 1945 treedt hij in dienst van het KNMI als assistent. Met drie anderen start hij de meteodienst op het vliegveld Eelde. Negen jaar is Pelleboer voor het KNMI werkzaam. In afwijking van het ambtelijk ingestelde KNMI stelt Pelleboer zijn weersverslagen voor het grote publiek op als een sjeuïg journalistiek verhaal, een gezellig praatje.

In 1947 stuurt hij zijn eerste verslagen naar de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant. Hij is tevens freelance weerkundig journalist voor het Nieuwsblad van het Noorden. Hij wordt in de noordelijke provincies een veelgevraagde spreker. Zijn humor en improvisatietalent vinden waardering. In 1954 verbiedt het KNMI onder andere aan Pelleboer journalistieke werkzaamheden te verrichten en lezingen te houden. Pelleboer neemt ontslag en gaat door als freelancer. Aan werk voor kranten en tijdschriften geen gebrek! Van 1954 tot 1968 verzamelt hij bovendien voor het Nieuwsblad van het Noorden de voetbaluitslagen.

Van 1972 tot 1986 houdt hij elke ochtend voor de Wereldomroep zijn internationale weerpraatje. Zijn optreden bij de nationale omroepen – radio en televisie – maakt hem tot een bekend Nederlander. Begin jaren tachtig opent hij een telefonische weerlijn, die een groot succes wordt. Op den duur opereert hij met een netwerk van 200 regenwaarnemers; het KNMI betaalt hij voor het ontvangen van gegevens van twintig weerstations in Nederland.