Jan van Veen

Uit B&G Wiki
Jan van Veen (foto 100% NL)

NaamJan van Veen
GeborenVoorburg, 26 augustus 1944
GestorvenHilversum, 4 februari 2024
Functies diskjockey, presentator
Bekend vanCandlelight, Radio Veronica, 100%NL
Periode actief1964-2023
Werkt samen metWillem van Kooten
Externe infoWebsite Candlelight


Jan van Veen is een radiopresentator en diskjockey die in Nederland in één adem genoemd wordt met Candlelight, het programma waar hij vanaf de eerste uitzending in 1967 de vaste presentator van is.

Tijdens zijn militaire diensttijd komt hij in aanraking met popmuziek en het maken van radio. Hij wordt ingezet op de ziekenomroep. Hier werkt hij samen met Willem van Kooten (Joost den Draaijer), die toen al bij Radio Veronica zat. Van Veen wordt in 1964 aangenomen bij Radio Veronica. Hier presenteert hij vanaf zendschip de Norderney vele programma’s waaronder Muziek bij de lunch en Alle remmen los. Na het vertrek van Willem van Kooten in 1969 wordt hij programmaleider.

Naast zijn radiowerk is hij nauw betrokken bij de opkomende Nederlandse popmuziek in de jaren ’60 en ‘70 en staat hij samen met Willem van Kooten aan de wieg van de Veronica Drive-in Show, die langs de discotheken in het land trekt.

In 1967 start bij Radio Veronica het programma Candlelight waarin hij op stemmige muziek gedichten van luisteraars voordraagt. Er komt geen vervolg bij Radio Noordzee, de zender waar hij in 1971 kort voor werkt.

Hij stapt na de bomaanslag op het zendschip van Radio Noordzee in mei 1971 over naar de AVRO. Bij Radio 3 presenteert hij opnieuw Candlelight. Het programma groeit gestaag uit tot een radiofenomeen. Van Veens markante stemgeluid is in de jaren ’70 ook te horen op plaatopnames en in talloze reclames. Bij de AVRO ontwikkelt hij zich naast zijn presentatorschap tot hoofd amusement televisie. Eind jaren tachtig komt er ook een televisieversie van Candlelight bij de AVRO.

In 1991 maakt Van Veen de overstap naar de commerciële zender Sky Radio. Ook daar vervolgt hij het succes van het programma Candlelight. Het programma stopt in 2003. In 2005 begint Van Veen de website Candlelight Radio waarop hij ook weer volgens de formule van Candlelight radio maakt. Het programma keert in 2008 terug in de ether via de commerciële zender 100% NL. Hier blijft het te beluisteren tot eind 2017. Vanaf 2020 keert Candlelight terug bij de Almeerse zender Easy FM.

Naast diskjockey is Jan van Veen ook ondernemer. Jarenlang heeft hij een succesvol beenmode-bedrijf en weet hij het sterke merk Candlelight te verbinden aan populaire producten, van een pantylijn tot een cd-serie.

Jan Van Veen is op 11 mei 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 1 september 2014 viert hij zijn 50-jarige jubileum als radiopresentator. Ter gelegenheid hiervan ontvangt hij de 100%NL Oeuvre Award.