Jeffrey Lew

Uit B&G Wiki
Jeffrey Lew in Imperia, aan de Italiaanse Rivièra.

NaamJeffrey Lew
GeborenOp, 19 februari 1952
FunctiesCameraman, Publiciteitsfotograaf en verbonden aan de N.F.T.V.A.
Bekend vanDe Willem Ruis Lotto Show, Journaal, Jeugdjournaal, Studio Sport, NOVA
Periode actief1975-2006
Externe infoZijn persoonlijke website

Jeffrey Lew in de media
Oeuvre Jeffrey Lew

Jeffrey Lew is op 1 september 1980 - op 28-jarige leeftijd - in dienst getreden bij het toenmalig facilitair bedrijf van de NOS - H.A.O.P. - Hoofd Afdeling Operationele Produkties. Han Baartmans is op dat moment de gewaardeerde chef van de Cameramensen.

Daarvoor is Jeffrey Lew vanaf 1975 zelfstandig werkzaam als Publiciteitsfotograaf en is hij tevens vanaf 1977 de eigenaar en naamgever van het eerste Modellenbureau te Utrecht. Op feodale wijze verbiedt de Omroep-CAO, om deze en andere neven activiteiten naast de functie van Cameraman uit te oefenen!

Jeffrey Lew is daarna te Santbergen Media Academie Hilversum tot Cameraman opgeleid door Arnold van Veluwen (toi-toi-toi), Frans Goedhart (zoon van de verzetsstrijder) en Lex van Eldik. Samen met Henk Bakker, Peter Jong, Peter (Peer) Wijlaars, Eugenio Follender Grossfeld en Roel Burggraaff (cameralichting 1980). Tot 1988 heeft hij als allround Cameraman aan allerlei televisieproducties meegewerkt.

Omstreeks 1988 stappen er een groot aantal Cameramensen op, waaronder vier personen van de cameralichting 1980. Ze worden freelancer (ZZP-er) of houden het helemaal voor gezien. Het Stalinistische regime van de toenmalige chef van de Cameramensen is voor velen ondragelijk geworden.

Eind jaren tachtig geeft Jeffrey praktijkles op de N.F.T.V.A, de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam. In die periode werkt hij nauw samen met Jan van Meerten en Anton van Munster. Henk Petiet - voormalig hoofd beeld NOS - is destijds directeur.

De mediawet van 1987 bepaalt dat de facilitaire taken van de NOS (H.A.O.P.) vanaf 1988 worden ondergebracht in de commerciële onderneming het Nederlands Omroepproductie Bedrijf N.V. Een afsplitsing NOB cross media facilities beheert daarna de studio's, de eindregies, het bandenarchief, satellietverbindingen, overige faciliteiten en speelt graag de baas over de operationele medewerkers. Pieter Porsius staat aan het roer.

Vanaf de eerste Golf Oorlog in 1991 is Jeffrey Lew weer werkzaam als Cameraman - Belichter maar dan bij het Actualiteiten Centrum. Gedurende dit media event wordt hij samen met Henk Bakker naar TVJ overgeplaatst - de NOB Unit - die speciaal voor het NOS Journaal, NOS Jeugdjournaal, Studio Sport en NOS Laat de faciliteiten verzorgt.

Bij TVJ maken ze op dat moment graag gebruik van goede en ervaren Cameramensen ten behoeve van Studio 7, 8 en 12. Tot dan worden in de Journaalstudio's te Hilversum, in Studio Den Haag en ook in de Tweede Kamer der Staten-Generaal uitsluitend op afstand bestuurde camera's gebruikt. Die worden gewoonlijk door een beeldtechnicus bediend en dat verschil is goed te zien.

Tot september 2006 na precies 26 jaar zijn vakmanschap te hebben uitgeoefend houdt Jeffrey Lew - als laatste overgebleven Cameraman van de lichting 1980 - het voor gezien bij TVJ. Hij verlaat op 54-jarige leeftijd de Publieke Omroep definitief. Het is na al die tijd meer dan mooi geweest. De magie en uitdaging is voor hem verdwenen. De glans is er af, mede door de managerscultuur bij de Publieke Omroep en verregaande regelzucht "het zand in de machine"! Op dat moment bestaat de televisie in Nederland 55 jaar, daaraan heeft hij 26 jaar zijn bijdrage geleverd.

Tegenwoordig geniet hij met volle teugen van zijn pensioen, in zijn huidige rol van 'Jubilado'.

Wil je met hem in contact komen? Bezoek zijn website. Zie Externe info.