Johan Bodegraven

Uit B&G Wiki
Johan Bodegraven in Ziet u er iets in? (1951)

NaamJohannes Gerrit Bodegraven
GeborenTiel, 3 juli 1914
GestorvenHilversum, 8 maart 1993
FunctiesPresentator, regisseur verslaggever
Bekend vanZiet u er iets in?, Airborne day, Dank u wel...alstublieft, On the air
Periode actief1948 - 1979
Werkt samen metGoos Kamphuis
Media
Audio fragmentenAudio.png

Johan Bodegraven in de media
Oeuvre van Johan Bodegraven

Johan Bodegraven is verslaggever en presentator van de [[NCRV]-radio. Hij is aanstichter en betrokken bij veel acties, waaronder: "Beurzen Open Dijken Dicht", "Stop Het Lek", "Loesje", "Vier maal ZN", "Doe wat terug" en "Geven voor Leven".


Achtergrond

Hij wordt geboren als Johannes Gerrit Bodegraven in een streng gereformeerd gezin in Tiel. Later verhuist hij naar Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de artistieke kant van het leven, maar met zijn achtergrond is het ondenkbaar dat hij zich zou verbinden aan het toneel. Hij gaat net als zijn vader werken bij de belastingdienst en zijn artistieke aspiraties komen niet verder dan het amateurtoneel.


NCRV-radio

Tijdens een amateurtoneelspel in 1946 wordt hij ontdekt door de programmaleider van de NCRV die op zoek is naar nieuw talent. Bodegraven mag het spelletje Spraakwaterval gaan presenteren. In 1948 stopt hij met zijn werkzaamheden bij de belastingdienst en komt in dienst van de NCRV-radio, waar hij zich naast het presenteren van spelletjes ook met hoorspelen gaat bezighouden. Bijna heel Nederland stemt op de donderdagavonden af op de Steravond die door de NCRV wordt uitgezonden en waarvan de Radio Vossen Jacht en het Mast klimmen deel van uitmaken. Voor de Vossenjacht maakt de Vos gebruik van een klein zendertje en een microfoon in de vorm van een polshorloge. Wanneer de Vos ontdekt is en de luisteraar de Vos aangeraakt hebben kan het spel Mast klimmen van start gaan. Als de top van de mast eenmaal bereikt is kan daar een gerookte ham gewonnen worden. Kort na de oorlog is dat een geweldige prijs waar men wel wat voor over heeft.

Voor de Steravonden werkt hij veel samen met Goos Kamphuis, één van de Vossen. Ook maakt hij met hem de avonturen van het bromfietsduo Plof en Plaf.

In 1963 wordt hij benoemd tot hoofd gevarieerde programma’s en houdt hij zich tot zijn pensioen bezig met spelletjes en acties voor goede doelen. Bodegraven wordt ook gezien als de aartsbedelaar van Nederland die het lukt om in een paar dagen tijd 68 miljoen gulden bij elkaar te krijgen bij de actie "Geven Voor Leven" voor de kankerbestrijding. Bodegraven probeert ook het medium televisie, maar dat wordt geen succes, hij is en blijft een radio man.

Vlak voor zijn pensioen in 1979 mag hij een aantal dagen als gast mee in de Tour de France waar hij samen met Theo Koomen op de zondag zorg draagt voor de mis vanaf de motor en de preek vanuit de volgwagen waarin alle gebeurtenissen van de afgelopen week in de Nederlandse Radio Tour equipe de revue passeren. Hij houdt van goed eten en een goede borrel op z’n tijd.