John Appel

Uit B&G Wiki
John Appel

NaamJohn Appel
GeborenWognum, 25 november 1958
FunctiesDocumentairemaker
Bekend vanJohnny Meijer', André Hazes, zij gelooft in mij, De laatste overwinning
Periode actief1986 - heden
Werkt samen metHeddy Honigmann, Carmen Cobos, Pieter van Huystee
Externe infoJohn Appel op NPO doc

John Appel in de media
Oeuvre van John Appel

John Appel is documentairemaker. Hij heeft ook camerawerk gedaan voor ruim veertig documentairefilms.


Opleidingen

John Appel heeft Klassieke Taal,- en Letterkunde aan de VU in Amsterdam en vervolgens aan de Filmacademie gestudeerd, waar hij zich specialiseert in camera en documentaire.

Levenslied

Zijn voorliefde voor het levenslied is een van de thema’s in zijn werk. Het vormt de rode draad in de bekroonde films Johnny Meijer (1993) en André Hazes, zij gelooft in mij (1999). De film over André Hazes is bekroond met de Joris Ivens Award. Het is de succesvolste documentaire sinds Bert Haanstra’s Alleman, een film die zelf een oude favoriet is van Appel.

Sport

Sport is ook zo’n terugkerend thema. Het gaat de filmmaker alleen niet om het spel zelf, maar om de onderwerpen die geraakt worden in de gebeurtenissen om dat spel heen. In de films Senegal Surplace en Afscheid van de Schipperkade (1996) volgt de camera een wielertour via een serie portretten van omwoners van de etappe. De laatste overwinning (2004) doet verslag van de jaarlijkse paardenraces in Palio, Siena. De film laat zich het best omschrijven als de genealogie van een strijd tussen de jockeys van tien stadswijken. De documentaire is internationaal in bioscopen vertoond.

Werk

Sinds 2000 is John Appel werkzaam als producent in de VOF Appel & Honigmann, samen met filmmaakster Heddy Honigmann. Daarnaast is hij werkzaam als eindredacteur bij de Humanistische Omroep, in het gezelschap van Niek Koppen en Peter Delpeut.

The Player

Eind 2009 is de documentaire The Player in premiere op het IDFA gegaan. De film is geïnspireerd op herinneringen aan zijn vader. Hij is succesvol makelaar geweest in de bollenstreek, is verslaafd geraakt aan het gokken op paarden en is beroepsgokker geworden. Een onderwerp dat alle geliefde thema’s van de filmmaker verenigt.

In een interview in Het Parool zegt Appel over zijn eigen werk: “Voor kritische films moet je bij mij niet zijn. Mijn films gaan over herinnering, weemoed, eenzaamheid en de dood.”

Documentairemaker in Focus

In 2009 is John Appel door Beeld en Geluid gevraagd als Documentairemaker in focus, een project waarin hij een opdrachtfilm maakt en een selectie uit zijn oeuvre in een DVD box verschijnt. Als opdrachtfilm maakt Appel De As van Phoenix, over dat wat verloren is gegaan bij de brand in een opslagloods in Amsterdam.