Joop Landré

Uit B&G Wiki
Joop Landré

NaamJohannes Mari Landré
GeborenRotterdam, 25 december 1909
GestorvenUithoorn, 20 maart 1997
Functiesjournalist, producent,
omroepbestuurder, radiomaker
Bekend vanRififi in Amsterdam, TROS, De duvel is oud
Periode actief1944-1997
Werkt samen metHenk van den Broek
TriviaTrivia

Joop Landré in de media
Oeuvre Joop Landré

Joop Landré, zoon van de componist Willem Landré, kreeg een artistieke opvoeding. Daarnaast volgde hij drie jaar lang bokslessen bij Bep van Klaveren, een vriend van zijn vader. Landré studeerde rechten, werd in 1934 redacteur bij De Telegraaf en trad vier jaar later toe tot de reclameafdeling van Philips in Eindhoven. Tijdens de bezetting was hij perschef.

Toen Philips in september 1944 in bevrijd gebied de zender Radio Herrijzend Nederland oprichtte, werd Landré tot chef nieuwsdienst benoemd. Hij hield radiopraatjes onder het pseudoniem The Fox.

In 1945 werd Landré benoemd tot directeur van de Regerings Voorlichtings Dienst, de voorloper van de Rijksvoorlichtingsdienst. In die functie was hij ook publiciteitschef van de koninklijke familie en van de premiers Schermerhorn en Drees. In 1952 werd hij directeur van Polygoon/Profilti, de producent van het bioscoopjournaal, en in 1959 vestigde hij zich als speelfilmproducent. Zijn eerste film was Makkers staakt uw wild geraas van regisseur Fons Rademakers, een artistiek succes, maar financieel gezien een verliespost. Daarna produceerde hij de films Het mes, Rififi in Amsterdam, De vergeten medeminnaar en 10:32 en opdrachtfilms voor de Shell en de RVD.

In 1964 werd Joop Landré adviseur van de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM), die vanaf een booreiland voor de kust van Noordwijk commerciële televisie uitzond. Toen de overheid daaraan met een speciaal wetje een eind maakte, richtte de Haagse advocaat en procureur Henri Minderop de TROS op. Landré werd algemeen-directeur. Landré maakte er een gewoonte van de kijkers elke week zelf toe te spreken. Met groot gemak speelde hij de underdog, die steeds herhaalde hoe de buitenwereld het op de TROS had gemunt. Vaste slagzin was "Zij zijn groot en ik is klein, en 't is niet eerlijk", een uitspraak van het kuikentje Calimero uit de gelijknamige TROS-kinderserie.

In snel tempo groeide de TROS uit tot de grootste omroep van Nederland, die vooral programma's uitzond die de kijkers wilden zien. Dat waren Amerikaanse series en luchtig amusement. De vervlakking van het programma-aanbod werd bekend als vertrossing. Landré riep het scheldwoord uit tot een eretitel.

Eind 1974 ging Landré met pensioen. Daarna presenteerde hij vanaf vanaf 1984 wekelijks zijn eigen radioprogramma: De duvel is oud, de spreekbuis van de oudere luisteraar. Het programma ging in januari 1997 op in het gecombineerde AVROTROS-programma De tijd van je leven. Op 10 maart 1997 presenteerde Landré de laatste uitzending. Tien dagen later overleed hij, op 87-jarige leeftijd.

In december 1997 vond de overdracht plaats van de bijzondere collectie transistorradio's uit Landrés nalatenschap aan het Omroepmuseum in Hilversum, het latere Beeld en Geluid.