Joost Prinsen

Uit B&G Wiki
Joost Prinsen

Acteur en presentator Joost Prinsen wordt bij het grote publiek bekend als Erik Engerd (uit de Stratemakeropzeeshow) en later als presentator van de quiz Met het mes op tafel.

Toneel

Joost Prinsen doorloopt in negen jaar het Gymnasium Alfa in Weert (kostschool) en Den Bosch. Op zijn elfde kiest hij voor het toneel met in het achterhoofd: "als het niet lukt word ik journalist". Uiteindelijk studeert hij toch eerst twee jaar Rechten. Toneelspelen keert echter weer snel terug als hij in militaire dienst moet. Tijdens zijn diensttijd start hij een soldatenrevue, waarmee hij een tournee langs de kazernes maakt.

Na zijn diensttijd, in 1965, gaat hij naar de Toneelschool in Amsterdam. Hij verwacht geen groot acteur te worden, maar wil in de voetsporen van Wim Kan treden. In 1969 slaagt hij voor zijn eindexamen. Na zijn opleiding wordt hij door Wim Sonneveld geëngageerd voor de musical De kleine parade. Hij kent een matige start; Prinsen is (nog) niet goed genoeg voor het gevraagde niveau. Zijn streven is een beter acteur te worden. Vervolgens speelt hij bij verschillende gezelschappen. Hij staat op het toneel samen met grote namen als Guus Hermus, Ank van der Moer en Ellen Vogel. Later regisseert hij stukken (o.a. bij Globe) en speelt hij lange tijd bij het Rotterdamse Ro Theater.

Televisie

Prinsen maakt zijn debuut op de televisie in de VARA-serie Hadimassa in 1969, waar hij de aangever van Ton van Duinhoven is. Prinsen wordt bij het grote publiek echter voornamelijk bekend als Erik Engerd uit de Stratemakeropzeeshow. Dit kinderprogramma met Wieteke van Dort (de Deftige Dame) en Aart Staartjes (de Stratemakeropzee) heeft een grote kijkdichtheid. De rol van Erik Engerd zal Prinsen zijn leven lang worden nagedragen.

Vervolgens gaat Prinsen in de jaren '70 naar de VARA. Hier is hij te zien in het succesvolle kinderprogramma J.J. de Bom voorheen de Kindervriend. Prinsen speelt hierin Jan J. de Bom, de wat tobberige eigenaar van een speelgoedwinkel, die voorheen 'De Kindervriend' heette.

Via de TROS en de NCRV in de jaren '80 komt hij uiteindelijk bij de NPS. Hier maakt hij onder andere het bekende programma Met het mes op tafel. Hij is zowel de bedenker als de presentator. Prinsen presenteert het programma met een losse, geheel eigen stijl. In 2015 stopt hij met de presentatie van de quiz.

Radio en theater

Naast zijn werk voor de televisie heeft Joost Prinsen meerdere malen uitstapjes gemaakt naar de radio. Zo werkt hij onder meer mee aan het programma Boemerang en is hij te horen in vele hoorspelen.

Prijzen en onderscheidingen

De Nipkowschijf voor J.J. de Bom v/h de kindervriend (1979).

De Edison voor J.J. de Bom v/h de kindervriend (1982).

Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2004).