Joram Lürsen

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJoram Lürsen
GeborenAmstelveen, 11 augustus 1963
Functiesregisseur
Bekend vanIn oranje, Vuurzee, Alles is liefde
Periode actief1990-heden
Werkt samen metFrank Ketelaar, Thomas Acda

Oeuvre van Joram Lürsen
Joram Lürsen in de media

Joram Lürsen groeit op in Amstelveen. Zijn vader is dominee, maar wordt godsdienstleraar als hij Joram’s moeder ontmoet en een gezin achterlaat. In zijn jeugd fotografeert Joram graag, plaatst de foto’s in volgorde schrijft er een verhaal bij. Na het Montessori lyceum wil hij zich aanmelden bij de Filmacademie, maar besluit toch Pedagogische Academie te volgen (‘Het leukste meisje van de klas wilde er ook heen’ zegt hij in De Volkskrant van 4 april 2009. Hij gaat vervolgens toch naar de Nederlandse Film en Televisie Academie en studeert in 1990 af. In zijn klas zit onder andere Mike van Diem.

Tijdens zijn studie is Lürsen vooral coördinator omdat hij ‘het gevoel had dat anderen beter waren en ook veel meer te vertellen hadden’. Als hij scenarioschrijver Frank Ketelaar ontmoet is er snel een script voor zijn eindexamenfilm De finales, waarmee hij zijn omgeving verrast en bekroond wordt met meerdere prijzen. Na zijn afstuderen duurt het tien jaar voordat hij een film maakt. Hij werkt mee aan series als Baantjer, All Stars en Jules unlimited.

Als regisseur ziet Lürsen zichzelf als publieksspeler. Films voor een groot publiek, met een positief gevoel, waarin de hoofdpersoon zijn doel bereikt of half bereikt, op een andere manier dan verwacht. In 2004 komt de doorbraak naar het grote publiek met de bioscoopfilm In oranje. De succesvolle televisieserie Vuurzee wordt gevolgd door het grootste Nederlandse bioscoopsucces in 17 jaar, Alles is liefde. De film is de grote winnaar tijdens het Nederlands filmfestival in 2008, Lürsen wordt bekroond met een Gouden Kalf voor beste regie.