Jur Raatjes

Uit B&G Wiki
Jur Raatjes in 1990

NaamJurjen Barend Gerhard Raatjes
GeborenLaag-Keppel, 4 november 1954
FunctiesOmroeper, Presentator
Bekend vanRTL Sport, RTL Formule 1, De 6e versnelling
Periode actief1986 - 1995

Jur Raatjes in de media
Oeuvre van Jur Raatjes

Jur Raatjes is vooral bekend vanwege zijn televisiepresentaties bij sport- en autoprogramma’s zoals RTL Sport, RTL Formule 1 en De 6e versnelling. Daarnaast heeft hij nog een heel andere kant, zo is hij wiskundeleraar in het middelbaar beroepsonderwijs. Tegenwoordig is Jur niet meer werkzaam in het onderwijs noch in het televisievak, maar werkt hij in de autobranche.


Jeugd en opleiding

Raatjes komt oorspronkelijk uit de Achterhoek uit een plaatsje genaamd Laag-Keppel. Later studeert hij wiskunde in Amsterdam, waarna hij zes-en-een-half jaar wiskundeleraar is. Wiskunde is eigenlijk zijn derde keuze. In eerste instantie wil hij graag naar de filmacademie. Deze selectie is echter zo streng dat hij niet tot de geluksvogels behoort die worden toegelaten. Zijn tweede keuze is de sportacademie, maar ook dit kan Raatjes niet doen, vanwege zwakke enkels. Zodoende komt hij terecht bij wiskunde.

Toch blijft het gevoel van de filmacademie, en daaraan gekoppeld ook televisie, kriebelen. Als hij met het lerarenvak begint stuurt hij daarom open sollicitaties naar verschillende omroepen, waaronder de AVRO, NCRV en NOS. Zijn interesse gaat hierbij vooral uit naar de laatste, omdat zij een beetje boven de andere ledenomroepen staan. Hij mag verschillende screentesten doen en wordt aangenomen bij de NOS. Vanaf 1985 is hij in de avonduren te zien als omroeper en overdag geeft hij wiskundeles op school.


Omroeper

Het leukst aan omroepen vindt Raatjes het improviseren wanneer er iets mis gaat. Op deze momenten kan hij laten zien wat hij echt in zijn mars heeft. Ook richten de presentaties van de NOT zich speciaal op het aanspreken van kinderen. Om deze reden komt Raatjes wel eens verkleed de studio in. Ook neemt hij zijn hond en kindje een keer mee en krijgt hij rode stippen op zijn gezicht omdat het thema van die dag iets met ziek zijn te maken heeft.


Combinatie NOS/NOT en RTL

In 1989 als RTL Véronique op zijn pad komt, stopt hij als omroeper bij de NOS. Wel zet hij zijn omroepwerkzaamheden voort bij de NOT. Het is opmerkelijk dat Raatjes voor zowel de NOT als voor RTL Véronique mag werken. Bij de NOS volgt hij nog een opleiding voor eindregisseur, dit doet hij een half jaar lang. Hij heeft de intentie om dit door te zetten, maar stopt ermee omdat hij voor RTL Véronique wordt gevraagd. In die tijd wordt de commerciële zender een beetje met de nek aangekeken. Als iemand van publiek naar commercieel gaat kan deze bij wijze van spreken de publieke wel vergeten. Toch is het geen probleem als Raatjes bij de NOT blijft omroepen. Dit doet hij zeven jaar lang, tot aan zijn vertrek bij RTL.

Raatjes heeft veel plezier in zijn tijd bij RTL Véronique. Omdat de zender in de pioniersfase zit, kan hij van alles uitproberen. Dit maakt de uitdaging voor hem erg groot. Hij ervaart wel verschil met de publieke omroep. Bij de NOT doet Raatjes veel dingen in hetzelfde kringetje. Bij RTL is hij juist bezig met compleet nieuwe projecten. Daarnaast is hij er zowel presentator als commentator en verslaggever.

Raatjes heeft ambitie binnen de omroep te blijven, maar op een gegeven moment is er toch weinig uitdaging. Als er na zeven jaar RTL een nieuwe functie buiten de mediawereld voorbij komt, besluit Raatjes hiervoor te gaan. Hierna wordt hij directeur Externe Betrekkingen bij Heineken Nederland en doet daar onder meer de PR en de woordvoering. Daarnaast blijft hij als freelancer programma’s maken. Voor RTL maakt hij nog autoprogramma’s, wat makkelijk te combineren is omdat de presentaties in het weekend worden opgenomen.

Aan zijn jaren bij RTL heeft hij de beste herinneringen. Hier kan hij zijn affiniteit met sport combineren met het vak. Zijn hoogtepunten zijn de presentaties van het Nederlands elftal die hij live op het veld mag doen. Ook de live-verslaggeving van de Indy 500, de belangrijkste jaarlijkse autorace in de Verenigde Staten, springt er voor hem uit.


Na RTL

Sinds 2000 heeft Raatjes zijn eigen bedrijf. Hij komt terecht bij Mazda in de autobranche als directeur PR & Sponsoring. Tegelijkertijd verzorgt hij de presentatie van De 6e versnelling, wederom een autoprogramma wat hij doet voor SBS. Mazda stelt het niet zo op prijs als hij hier andere merken aankondigt, waarna Raatjes besluit er mee te stoppen.