Keuringsdienst van waarde

Uit B&G Wiki
Periode2003- heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreconsumentenprogramma
Decennia2000-2009, 2010-2019
Lengte25'00"
Mediumtelevisie

Kvw.jpg

Beschrijving

Onconventioneel consumentenprogramma dat de wereld achter huis- tuin en keukenproducten blootlegt. Soms onthutsend, soms hilarisch. Weet wat je eet en bedenk goed wat je koopt zijn motto's die menige kijker na afloop bij zichzelf zal voelen opkomen. Telefonische hulplijnen van producenten worden 'misbruikt' om informatie te achterhalen. Bezoekjes aan fabrieken, markten of leveranciers leveren soms ook bijzondere inzichten en onthullingen op.

Naast de vaste verslaggevers van het programma, zijn er ook de kinderen van de keuringsdienst. Deze jonge bijdehante verslaggevers hebben al net zo'n doortastende en scherpe ondervraagstijl. Dat levert nog vaker bijzonder grappige conversaties op met producenten die denken die kinderen wel met een kluitje in het riet te kunnen sturen. Dat valt tegen.

Het programma voert ook actie tegen slavernij in de cacao en brengt daartoe een eigen 'slaafvrije' chocoladereep op de markt: Tony's Chocolonely. Het wordt een groot succes.

In 2012 verhuist het programma van de RVU, dan ondergebracht bij de NTR, naar de KRO. Daarmee krijgt het ook een grotendeels vernieuwd verslaggeverteam, bestaande uit Ajouad el Miloudi, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maarten Remmers.

Makers

Verslaggevers Wouter Klootwijk, Maurice Dekkers, Roland Duong, Teun van der Keuken, Maarten Remmers, Ajouad el Miloudi, Ersin Kiris, Marijn Frank

Redactie, samenstelling, regie Henk Baard, Monique Mourits, Bram van Splunteren, Joost Engelberts, Siebren Hodes, Linda Hakeboom, Jurjen Blik, Benthe Forrer

Productie Else Rombouts, Hester van Vliet, Monique ten Berge, Renee de Jong

Productiemaatschappij Dahl TV voor de RVU

Achtergrondinformatie

In 2008 wint het programma in Cannes de derde prijs voor het beste internationale format, in 2009 is het bekroond met de Zilveren lepel tijdens het Food Festival in New York.

Keuringsdienst van waarde is in 2009 genomineerd voor de Beeld en Geluid Awards in de categorie Informatie voor hun aflevering over mandarijn in blik. In de uitzending van 8 januari 2009 vraagt kijker Paul uit Amsterdam zich af hoe mandarijnpartjes zo keurig in blik komen. Wanneer de bekende supermarkten en ook de kruidenier geen antwoord weten te geven op deze vraag, reizen verslaggevers Maurice Dekkers en Teun van der Keuken af naar fabrieken in respectievelijk Spanje en China, alwaar de mandarijnen worden gepeld en ingeblikt. In Spanje mag het losweken van de velletjes in een zuurbak niet worden gefilmd. Verslaggever Roland Duong bezoekt een voedselchemicus die laat zien dat mandarijnen worden gepeld in een oplossing van gootsteenontstopper en zoutzuur.

Op 10 september 2012 beleeft het programma zijn première in Groot-Brittannië. Het wordt er door Channel 4 uitgezonden onder de titel Food unwrapped en zal behalve het format ook het merendeel van de Nederlandse onderwerpen overnemen.