Koefnoen

Uit B&G Wiki
Periode2004-2017
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreAmusement
Decennia2000-2009, 2010-2019
Lengte30'
Mediumtelevisie
Externe infoOfficiële site Koefnoen


Beschrijving

Koefnoen is een satirisch televisieprogramma van de AVRO (later AVROTROS). De centrale figuren in Koefnoen zijn cabaretiers Owen Schumacher en Paul Groot die op spottende wijze commentaar geven op de actualiteit door middel van humoristische sketches. De heren worden bijgestaan door collega-cabaretiers met wie ze ook samenwerkten tijdens Kopspijkers. De Kopspijkers traditie van het imiteren van bekende Nederlanders wordt in Koefnoen voortgezet. In de sketches worden vaak bekende en populaire programma's belachelijk gemaakt. Zo zijn onder andere RTL Boulevard, Idols, Zomergasten en De wereld draait door reeds door Koefnoen gepersifleerd.

Na tegenvallende kijkcijfers besluit de NPO in 2017 met het programma te stoppen. Groot en Schumacher hadden nog wel door willen gaan, maar storten zich nu op een nieuw programma voor BNN-VARA.

Makers

Producent Irene van den Brekel (Human Factor TV)

Tekst Paul Groot, Owen Schumacher, Jeremy Baker, Edo Schoonbeek, Frank Houtappels, Martin van Steijn

Spel Paul Groot, Owen Schumacher, Jeremy Baker, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Marjan Luif, Sanne Wallis de Vries, Martine Sandifort

Productie Pieter Klok, Jessica Witteman, Janneke Heijer, Jos van Genderen

Regie Ben van der Meyden, Marcel de Vré, Jan Gitsels, Paul Ruven

Camera Nicole Battake, Rogier den Boer

AVRO

Achtergrondinformatie

Voor Koefnoen schitteren Groot en Schumacher samen al enige tijd in VARA's Kopspijkers. De heren krijgen een eigen programma aangeboden door de AVRO en stappen vroegtijdig op bij Jack Spijkerman.

In 2006 wint Koefnoen de Zilveren Nipkowschijf voor beste televisieprogramma van het jaar. Deze zelfde prijs ontvangen ze 3 jaar eerder al met Jack Spijkerman voor het programma Kopspijkers

In 2007 kost de productie van een aflevering van Koefnoen gemiddeld 160.000 euro en is daarmee het duurste programma van de publieke omroep op dat moment.