Leo Fijen

Uit B&G Wiki
Leo Feijen (bron:KRO/NCRV)

NaamLeo Fijen
GeborenHalfweg, 5 augustus 1955
FunctiesProgrammamaker, Presentator
Bekend vanRKK
Periode actief1988-


Uithangbord van de moderne Katholieke Radio Omroep

Beginjaren

Na zijn studie Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, gaat Fijen in 1979 werken als sportjournalist voor de Nieuwe Noord-Hollandse Courant. Daarnaast is hij leraar geschiedenis op een middelbare school. Vanaf 1985 was hij een aantal jaren perschef voor de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Onderdeel van deze functie was de eindredactie van het informatiebulletin Een-twee-een.

KRO, maar vooral RKK

In 1988 gaat hij werken voor de KRO. Hij maakt reportages voor onder meer Brandpunt, maar vooral voor het programma kruispunt een programma over kerk en samenleving. Lang wordt dit programma gepresenteerd door Ad Langebent. Met ingang van het televisieseizoen '92- '93 gaat Fijen dit programma ook presenteren. In 1994 wordt hij eindredacteur van het programma Studio RKK. In deze jaren ontwikkeld Fijen zich tot het katholieke gezicht van de KRO. Hij maakt de documentaire-serie Katholieken in de twintigste eeuw gepresenteerd door Maartje van Weegen, een megaproject van 16 afleveringen. In 2002 maakt hij het programma In de schaduw van het nieuws over persoonlijke dilemma's van gewone mensen. Vanaf 2003 presenteert hij Soeterbeeck, een wekelijks discussieprogramma over maatschappelijke onderwerpen. Rampen komen aan de orde in zijn serie De tranen van.... Naast een onmetelijke reeks aan gesprekken voorafgaand aan de wekelijkse eucharistieviering , maakt Fijen in 2013 de serie Het eilandgevoel van Schiermonnikoog. Zijn presentatiecarrière bij de KRO besluit hij met het programma Kloosterserie waarin hij het leven in een aantal Nederlandse kloosters volgt.

Nieuwe weg

Hij wordt in 2016 benoemd tot directeur van de katholieke uitgeverij Adveniat. Vanaf 1 juli van dat jaar blijft hij echter wel eindverantwoordelijk voor de afdeling levensbeschouwing binnen de KRO-NCRV.


publicaties

Het wonder van Maartensdijk (2001) Hoe word ik gelukkig (2003) De reis van je hoofd naar je hart, leefregels voor het bestaan van elke dag (2004) Ik wil dat je leeft (2005) De ouders van Volendam, over leven na de dood van je kind (2006) Het jaar dat mijn vader stierf. Een briefwisseling tussen Leo Fijen en Anselm Grün (2007). Het wonder van Maartensdijk leeft verder (2008) Man onderuit (2009) Tijd nemen (2010) Het familiedrama van Zoetermeer: Claudia, Marieke en Charlotte moesten dood (2010) Leven met de dood (2011) Het geheim van de stilte (2012) Kon ik de stilte maar wat harder zetten (2012) Geloven op zondagmorgen: Katholieken doorbreken de sprakeloosheid (2013) Op zoek naar de monnik in jezelf (2014)

Onderscheidingen

2017 pauselijke onderscheiding: ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote