Lex Schoorel

Uit B&G Wiki
Lex Schoorel in Vrouwtje Bezemsteel

NaamPari Alexander Frederik Schoorel
GeborenBuitenzorg (Indonesië), 26 december 1938
Functiesacteur
Bekend vanAls twee druppels water, Vrouwtje bezemsteel, Armoede, Duel in de diepte
Periode actief1959-1999
Werkt samen metBram van Erkel

Lex Schoorel in de media
Oeuvre van Lex Schoorel

Acteur Lex Schoorel brengt zijn jonge levensjaren door op het eiland Java in Indonesië. Het zijn echter geen onbezorgde tijden: de oorlog breekt uit en het gezin wordt opgepakt. Vader moet naar een krijgsgevangene kamp en Schoorel komt samen met zijn moeder en twee zussen terecht in een Jappenkamp. Wonderbaarlijk genoeg overleeft het gehele gezin de oorlog, maar de ervaring laat zijn wonden na.

In de zomer van 1947 verhuist het gezin naar Arnhem. Hier gaat Schoorel naar de HBS. Na het behalen van zijn diploma begint Schoorel aan de Arnhemse Toneelschool. Samen met Ad Hoeymans, Else Valk en Jack Horn is hij in 1959 de eerste lichting acteurs die afstudeert aan het instituut. Hun eindproject, het toneelstuk John Walker, wordt datzelfde jaar live uitgezonden op de televisie.

Na militaire dienst komt Schoorel terecht bij het Rotterdams Toneel. Later speelt hij ook bij de Nederlandse Comedie. Met beide gezelschappen is hij te zien in grote theaterproducties. Bekendheid buiten het theater krijgt hij in 1963 door zijn veel geprezen dubbelrol in de film Als twee druppels water, een adaptatie van De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans.

Als twee druppels water brengt zijn carrière in stroomversnelling. Naar aanleiding van zijn rol wordt Schoorel gevraagd voor de buitenlandse speelfilm Modesty Blaise. Hierin speelt hij naast internationale grootheden als Monica Vitti en Dirk Bogarde. Ondertussen heeft hij ook zijn weg gevonden naar de televisie. Zo is hij te zien in een aantal single plays waaronder Naspel op Nederhorst, Romeo en Julia en Op hoop van zegen. Bij de jonge kijkers is hij vanaf 1964 bekend als Sam Pardoes uit de kinderserie Vrouwtje Bezemsteel en eind jaren zestig als Roland van Floris. Naast zijn televisie, film en theaterwerk is hij zo af en toe ook te horen in hoorspelen op de radio. Schoorel geniet in die tijd een celebrity-status. Zijn huwelijk wordt zelfs uitgezonden op de televisie.

Rond zijn dertigste gaat het echter mis en krijgt hij te maken met zijn onverwerkte oorlogservaring. Hij wordt er lichamelijk ziek van en is gedwongen zich terug te trekken uit toneel- en televisiewereld. Schoorel vindt vervolgens een nieuwe passie: muziek. Als bariton komt hij in dienst bij het omroepkoor en gaat daarnaast aan de slag als componist.

Op het moment dat hij weer lekker in zijn vel zit zoekt hij opnieuw de televisie op. Hij speelt onder anderen in de jongerenserie Duel in de diepte en in het NCRV kostuumdrama Armoede. De rol van Paul Terleat uit laatstgenoemde serie ziet Schoorel als een persoonlijk hoogtepunt.

Niet veel later krijgt hij opnieuw een inzinking en is daardoor drie jaar uit de running. Hij besluit daarop om Nederland achter zich te laten en vertrekt met zijn vrouw naar Australië. In 1994 keert hij terug naar Nederland en richt zich volledig op de klassieke muziek. Schoorel componeert onder de naam Pari Alexander Schoorel liederen en duetten op teksten van Vlaamse en Nederlandse dichters.

Een enkele keer is hij met een gastrol nog op televisie te zien, zoals in 1999 in Unit 13. In 2002 staat hij even weer in de spotlights. Na een vertoningsverbod van meer dan dertig jaar wordt zijn filmdebuut Als twee druppels water op het Nederlands Filmfestival Utrecht vertoond.