Loes Luca

Uit B&G Wiki
Loes Luca als Yvette de Vriesch in Het Klokhuis (1992)

NaamLouise Diana Wilhelmina Catharina Luca
GeborenRotterdam, 18 oktober 1953
Functiesactrice, komiek, zangeres
Bekend vanHet Klokhuis, Ja zuster, nee zuster (film), 't Schaep met de 5 pooten, 't Vrije Schaep
Periode actief1978 - heden
Werkt samen metPeter Blok, Pierre Bokma, Aat Ceelen, Beppe Costa, Arjan Ederveen, Marc-Marie Huijbregts
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Loes Luca in de media
Oeuvre van Loes Luca

Publiekslieveling Loes Luca is Rotterdamse en comédienne in hart en nieren. Al van jongs af aan droomt Loes ervan toneelspeelster te worden. Na het afronden van de Academie voor Expressie in Utrecht is ze dramatische vorming gaan onderwijzen, maar niet voor lang. Haar passie ligt duidelijk bij het entertainen. Inmiddels heeft ze aan ongeveer zeventig theatervoorstellingen, televisieproducties en speelfilms meegewerkt.

Loes groeit op in Rotterdam als enig kind in een arm gezin. Haar vader blijkt homo, maar het huwelijk van haar ouders houdt wel twaalf jaar stand. Ondanks een bittere jeugd heeft dit weinig sporen nagelaten in Loes’ vrolijke karakter. Ze schuwt er zelfs niet voor om met een knipoog terug te kijken op die periode. Samen met haar moeder verwerkt ze hun familieverleden in het theaterstuk Love Hurts en brengt ze een cd uit met nummers uit haar jeugd.

Vanaf de jaren tachtig staat Loes al in de schijnwerpers, beginnend bij het Amsterdamse theatergezelschap Orkater. Daar werkt ze veel samen met Peter Blok en Aat Ceelen. Later komt ze terecht bij het Ro Theater waar ze momenteel een dubbelrol vervult in Snorro.

Met een flinke dosis humor weet zij klassieke stukken als Molière’s De ingebeelde zieke aan een breed publiek te presenteren. Maar Loes kan ook serieuze rollen vertolken, zij het met een scherp zwartkomisch randje, bijvoorbeeld in haar eerste solovoorstelling Moordwijven.

Behalve comédienne is Loes tevens een gevierd zangeres. Jarenlang heeft Loes op het rondreizende theaterfestival De Parade gestaan met onder meer de succesvolle act Nénette et les Zézettes. Al zingend trekt zij met haar revueband door het land, maar ook buiten De Parade is zij als Franse chansonnière te bewonderen. Daarnaast heeft Loes gezongen onder begeleiding van gerenommeerde muziekgezelschappen als het Radio Philharmonisch Orkest en Holland Symfonia.

Haar carrière op de planken combineert ze met televisiewerk waar ze met sketches, comedyseries en reclamespots goed uit de voeten kan. Loes is beroemd om haar absurde typetjes, denk aan Yvette de Vriesch in Het Klokhuis of de sadistische Duitse tante in de Thuiszorg-commercial. Tussendoor is ze ook in de bioscoop te zien geweest, waaronder met de succesvolle remake Ja zuster, nee zuster.

Multigetalenteerd dat ze is neemt Loes ook af en toe de taak van presentator op zich, met wisselend succes. Voor de radio heeft ze onder andere 747 Live gepresenteerd. Meer gedenkwaardig is wellicht haar rol als ceremoniemeester en presentatrice tijdens het huwelijksfeest van prins Willem Alexander en prinses Máxima.

Prijzen en onderscheidingen

Rembrandt Award voor beste actrice (2002)

Theo d’Or, nominatie voor Moordwijven (2007)

Winnares Gouden Notenkraker (2007)

Zilveren Nipkowschijf voor 't Vrije Schaep (2009)

Discografie

CD Wenend in ’t portaal (Loes Luca en haar moeder) (2006)