Marcel Musters

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamMarcel Johannes Petrus Cornelis Musters
GeborenTilburg, 6 juni 1959
Functiesacteur
Bekend vanGooische vrouwen, Keyzer & De Boer advocaten, Oud Geld, Vuurzee
Periode actief1985-heden
Werkt samen metMichiel van Erp, Frank Houtappels, Joan Nederlof, Lineke Rijxman
TriviaTrivia
Externe infoWebsite Mugmetdegoudentand

Marcel Musters in de media
Oeuvre van Marcel Musters

Zijn drukke bestaan in Nederland wisselt hij een paar maanden per jaar af met het bruisende New York. Niet de meest voor de hand liggende locatie als het om bezinning gaat, maar voor Marcel Musters is de Big Apple de plek waar hij tot rust komt. Hij speelt zijn rollen vol overgave zodat hij naar eigen zeggen het dagelijks leven op orde kan houden. Musters houdt er niet van zijn gevoelens op te kroppen en geeft dan ook graag uitdrukking aan extreme emoties, zij het alleen op de bühne. Die uitbundigheid voor de camera en op het toneel compenseert zijn ingetogen leefstijl. En dat doet hij niet onverdienstelijk: al vijfentwintig jaar weet Musters als artistiek leider en als acteur de gemoederen van het publiek in beweging te brengen.

Met een vader als horeca-ondernemer zit het leiderschap kennelijk bij Musters in het bloed. Hoewel hij maar liefst zes jaar heeft gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige, blijkt zijn roeping toch elders te liggen. In 1985 slaat Musters een totaal andere weg in als medeoprichter van het theatergezelschap Mugmetdegoudentand, waar tevens geëxperimenteerd wordt met andere disciplines, zoals televisie en beeldende kunst. Het jaar daarop rondt Musters zijn opleiding aan de Toneelschool Amsterdam af.

Musters' belangstelling voor psychiatrie staat niet geheel los van zijn fascinatie voor het acteervak. Acteren brengt balans in zijn gemoedstoestand en heeft dan ook een therapeutische werking. Het blijkt een uitstekend middel om zijn onzekerheid te maskeren.

Vrijwel alle theater- en televisieproducties van Mug zijn met medewerking van Musters tot stand gekomen. Niet alleen is hij van begin af aan gelieerd aan de toneelgroep als acteur, ook vormt hij sinds januari 2009 samen met Michiel van Erp, Frank Houtappels en Joan Nederlof het creatieve brein achter de producties van Mug. Typerend is het persoonlijk engagement dat de makers proberen uit te dragen met voorstellingen als Onder controle en Enter.

In het begin is Mug vooral in het kleine theatercircuit actief. Zo’n vijftien jaar na de oprichting van dit gezelschap zijn de Mug-acteurs te bewonderen op televisie in de tragikomische VPRO-soap Hertenkamp. Voor zijn rol als de sullige Max Bakker wordt Musters bekroond met een Gouden Beeld. Mug-projecten balanceren regelmatig op de grens tussen fictie en werkelijkheid, zo ook in de satirische dramaserie TV7. Met De koekoeksclub wordt het improvisatievermogen van Musters en zijn collega’s nog meer op de proef gesteld als zij scènes moeten opvoeren in werkelijke situaties.

Buiten zijn werkzaamheden voor Mug is Musters ook bezig met andere televisieproducties en speelfilms. Grote rollen krijgt hij toebedeeld in de veelgeprezen series Bureau Kruislaan, Oud geld en Vuurzee. Daarnaast is hij bekend van films als De dominee, Zwartboek en Vox Populi.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld voor beste acteur in Hertenkamp (2000)

VSCD Mimeprijs voor de voorstelling studio life: FOOD COMA (2004)

Gouden Kalf nominatie voor beste acteur in Tussenstand (2007)

Discografie

CD-single Zin in jou (1996)

CD-single Een grens is slechts een lijn (2000)