Marnix Kappers

Uit B&G Wiki
Marnix Kappers in 1992

NaamMarnix Kappers
GeborenZwolle, 8 september 1943
GestorvenAmsterdam, 10 oktober 2016
Functiesacteur
Bekend vanAls ik later groot ben..., Wie van de drie, Heerlijk duurt het langst, De Jantjes, Nieuwe buren (serie), Knoop in je zakdoek, De familie Knots
Periode actief1969 - 2010
Werkt samen metSylvia Millecam, Hetty Heyting, Jan Simon Minkema


Ik ben dol op de 'man in trouble', zo'n hysterische figuur die altijd mislukt.

Cabaretier

Al op de middelbare school in Zwolle begint Marnix Kappers met cabaret op schoolavonden. Tijdens zijn studie Rechten aan de Vrije Universiteit begint zijn carrière serieuze vormen aan te nemen. Hij wint verschillende prijzen waaronder Cameretten 67 en het ICC Cabaret Concours. Hij solliciteert en wordt aangenomen bij Wim Kan en kan daarna bij Seth Gaaikema aan de slag. Dan is het tijd voor zijn eerste soloprogramma, Tismaarniks. Hoewel hij sterk is in typetjes, kan hij de verwachtingen niet helemaal waarmaken. Het is zijn enige soloprogramma, hij wordt een van de leden van cabaretgroep Lurelei.

Radio en televisie

Het winnen van Cameretten opent deuren bij de radio en de televisie. Hij krijgt rolletjes in reclamespotjes, is een van de acteurs van het satirische Blauwe maandag, is te zien in Zo goed als nieuw en de kinderserie Peppi en Kokki. Op radio maakt hij begin jaren 80 De zandbakshow, met onder anderen Hetty Heyting en Burny Bos. Met Heyting maakt hij ook de succesvolle komische kinderserie De familie Knots. Voor velen zal hij altijd Neef Herbert blijven.

Naast acteur en cabaretier is Kappers een enkele keer te zien als presentator. Hij is jarenlang het gezicht van Knoop in je zakdoek, een spelprogramma voor mensen met een verstandelijke handicap.

Acteren

In een interview in 1993 in De Telegraaf vertelt Kappers over het acteren. Zijn hart ligt niet bij zijn rol als boekhandelaar Michiel in Zonder Ernst. Wel bij Niels uit Mag het iets meer zijn. Dat RTL deze serie heeft beëindigd, doet hem verdriet. 'Ik ben dol op de 'man in trouble', zo'n hysterische figuur als Niels die altijd mislukt.'

Overlijden

In 2010 is Marnix Kappers voor het laatst te zien op televisie, in de rol van slotenmaker in het Sinterklaasjournaal.

In oktober 2016 wordt bekend dat Marnix Kappers in zijn woonplaats Amsterdam is overleden. Zijn familie laat weten dat hij na het overlijden van zijn vriend in 2013 en zijn ernstige en toenemende gezondheidsproblemen heeft besloten nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten.