Milo Anstadt

Uit B&G Wiki
Milo Anstadt
Foto: Ernst Nieuwenhuis

NaamSamuel Marek Anstadt
GeborenLwów (destijds in Polen), 10 juli 1920
GestorvenAmsterdam, 16 juli 2011
Functiesregisseur, producent, documentairemaker
Bekend vanDe televisierechtbank, Spiegel der kunsten, De bezetting
Periode actief1950-1971
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Milo Anstadt in de media
Oeuvre Milo Anstadt

Als kind is Milo Anstadt vanuit het toenmalige Polen naar Nederland gemigreerd. De radio speelt een grote rol in het leven van de jonge Anstadt, hij leert al luisterend de Nederlandse taal en droomt ondertussen van werken bij de radio. In 1933 schrijft hij vragen voor vragenuurtje van Oom Henk bij de VARA radio.

Tijdens de tweede wereldoorlog is hij actief in het verzet. Hij raakt bevriend met politicus Joop den Uyl en komt via hem terecht bij het tijdschrift Vrij Nederland. Ondertussen probeert hij ook bij de VARA aan een betrekking te komen, liefst bij de hoorspelen. Anstadt heeft affiniteit met toneel, zijn vader was acteur en schreef een aantal toneelstukken. In 1948 stuurt Milo zijn eerste hoorspel, Ontgoocheling'' op naar de VARA. Het stuk wordt goed ontvangen en het leidt tot meer opdrachten, in totaal twaalf hoorspelen tussen 1948-1954. Ondertussen stapt hij over van Vrij Nederland naar de Radio Nieuwsdienst.

In 1954 benadert Piet de Nuyl, hoofd van VARA-televisie Anstadt om een tv-spel te schrijven over de Diamantbewerkers, wat uitgezonden wordt als Diamantstad. Niet lang daarna wordt hij aangenomen bij de VARA-televisie waar op dat moment negen mensen werken. Onder De Nuyl, drie productieassistenten, een secretaresse, de ervaren programmamakers Willy van Hemert en Ben Steggerda. Gij Stappershoef was aangenomen voor de amusementsprogramma's en Anstadt voor documentaires.

Hij regisseert begin jaren zestig de fameuze serie De bezetting in samenwerking met Ben Klokman van de VPRO met historicus Lou de Jong als presentator. Hij bedenkt en regisseert het televisieprogramma TV-rechtbank (1962-1963) waar prof. dr. A.D. Belinfante optreed als vaste rechter. In Welbeschouwd komen illustere gasten als Henk van Randwijk, ds. Buskens, André Kloos die onder leiding van George Cammelbeeck actuele sociaal-politieke en morele vraagstukken bespreken.

Prijzen en onderscheidingen

Televisieprijs van het Prins Bernard Fonds (1964) voor Spiegel der kunsten, Welbeschouwd en De bezetting.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (1994).

Poolse Ridderkruis van de Orde van Verdienste (2004)

Bronnen

Mila Anstandt 'Mijn strijd tegen het knevelende principe' in Verheffend, vooruitstrevend, Verstrooiend. 75 jaar VARA. (Uitgeverij Balans: 2000)