Milouska Meulens

Uit B&G Wiki
Milouska Meulens
Foto: Stefan Heijdendael, copyright NOS

NaamMilouska Meulens
GeborenWillemstad (Curaçao), 24 juni 1973
Functiesnieuwspresentator, verslaggever, redacteur
Bekend vanNOS Jeugdjournaal, Wie is de mol?
Periode actief1997 - heden
GalleryGallery
Externe infoMilouska Meulens op Twitter

Milouska Meulens in de media
Oeuvre van Milouska Meulens

Milouska Meulens brengt haar eerste negen kinderjaren voornamelijk door op Curaçao. Eenmaal in Nederland raakt ze al snel onder de indruk van de Nederlandse nieuwsvoorziening en wordt duidelijk dat ze de journalistiek in wil. “Als kind was ik bijna bezeten door het ANP nieuws op de radio. Dan kwamen er piepjes en een zware stem die zei ‘dit is het nieuws verzorgd door het ANP’. Dat nam ik op en probeerde dan precies hetzelfde na te zeggen om vervolgens mijn eigen ANP- nieuwsberichten te tikken.”

Tijdens haar studie aan de School voor de Journalistiek in Utrecht kiest zij voor een stage bij het televisieprogramma Middageditie. Dit geeft haar de mogelijkheid te snuffelen aan het voorbereiden van studiogesprekken en het monteren van filmpjes. Deze vaardigheden komen goed van pas wanneer ze na haar studie voor een jaar naar Curaçao vertrekt. ’s Morgens schrijft ze daar voor de krant en ’s middags werkt ze samen met een cameraman voor de zender TeleCuraçao aan het eerste Nederlandstalige televisiemagazine van het eiland. Hiervoor verzorgt zij de teksten en de verslaggeving.

Als ze na een jaar terugkeert in Nederland, gaat ze aan de slag als researcher bij het televisieprogramma Zembla. Vanaf deze plek hoort ze via via dat er bij het Jeugdjournaal een vacature is voor presentator. Er is alleen een obstakel: ze heeft nog nooit gepresenteerd. “Ik had me goed voorbereid op de screentest, maar die ging rampzalig. Mijn kans te werken bij het Jeugdjournaal leek verkeken.” De baan als presentator gaat uiteindelijk naar Brecht van Hulten. Voor Meulens is er nog plek op de redactie, maar al snel wordt duidelijk dat er nog een presentator wordt gezocht. Ze wordt hiervoor gevraagd en niet veel later is ze het nieuwe gezicht bij het Jeugdjournaal. De gevarieerde manier van werken bij het Jeugdjournaal ligt haar wel. Op een gemiddelde werkdag is zij aan het schrijven, plannen, researchen, monteren en presenteren. Denken aan hoelang ze het Jeugdjournaal nog zal presenteren, wil Meulens niet. Ze blijft liever in het nu. “Dit is vandaag en wat er morgen gebeurt, zien we dan wel weer.”

In het begin van haar carrière als presentator houdt ze zich erg bezig met haar eigen opgestelde regeltjes om perfect het nieuws te kunnen vertellen. Sinds ze dit heeft losgelaten en ze het nieuws vertelt zoals ze dat thuis aan haar eigen kinderen doet, vindt ze dat ze ‘daar lekker zit’. Volgens haar is dit dan ook de kunst van het presenteren: het idee loslaten dat je iets op een bepaalde manier wilt vertellen of op een bepaalde manier wilt overkomen. “Als je thuis aan de ontbijttafel zit, denk je daar ook niet over na.”

De verslaggeving tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 beschouwt Meulens als een hoogtepunt in haar carrière. Dat ze in Washington is geweest toen Barack Obama gekozen werd, vindt ze erg bijzonder. Haar deelname aan het Nationaal Comité, dat het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix heeft voorbereid, zal haar ook nog lang bijblijven. “We mochten dineren met de majesteit, een ‘once-in-a-lifetimegevoel’.” Een van de spannendste dingen die ze ooit heeft gedaan, is de rol vervullen van mol in AVRO’s Wie is de mol? in 2006.

Haar werk op televisie zorgt voor veel bekendheid op straat. Hoewel ze hier niet erg bij stilstaat, kijkt ze tijdens het oversteken bij rood licht stiekem of er geen kinderen in de buurt zijn. “Je hebt nu eenmaal een voorbeeldfunctie. Ik wil niet dat iemand die mij ‘s ochtends heeft horen vertellen over een verkeersongeluk, mij door rood ziet lopen.” Ook tijdens haar activiteiten als lid van de Raad van Toezicht van het Amsterdam Museum blijft haar bekendheid bij het publiek niet onopgemerkt. “Ik deed de opening voor een kindertentoonstelling, toen alle kinderen en ouders zich om mij heen drongen om een handtekening te vragen. Toen dacht ik: ‘de tentoonstelling is daar hoor, die kant moeten jullie op’.”

In de zomer van 2012 fungeert Meulens als inval-presentator bij het NOS Journaal.

Op 23 juli 2015 presenteert ze voor de laatste keer het Jeugdjournaal. Na vijftien jaar neemt ze afscheid en keert ze terug naar de VARA waar ze Janine Abbring opvolgt als presentatrice van het natuurprogramma Vroege vogels.