Monique van de Ven

Uit B&G Wiki
Monique van de Ven (1974) (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

'Van Olga Stapels tot Dokter Deen'

Jeugd

Monique van de Ven wordt geboren in 1952 in het dorp waar haar opa burgemeester is, Zeeland. Haar jeugd brengt ze na het overlijden van haar vader, zij was toen 5 jaar, door in Rijswijk. Na de middelbare school wordt ze aangenomen op de toneelschool.

Turks Fruit

In het tweede jaar van de toneelschool krijgt ze het aanbod om in de speelfilm Turks Fruit de rol van Olga te gaan spelen. Dit wordt haar doorbraak, naar de film komen ruim 3,5 miljoen bezoekers en die is daarmee de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. Monique van de Ven krijgt hierna de ene na de andere rol aangeboden. Zo speelt ze onder andere in Dakota, Verloren Maandag, De Wolvenman, Keetje Tippel, Hoge Hakken Echte Liefde, Amsterdamned en ook een prachtige rol van dierenarts in de succesvolle speelfilm Iris. Hoofdrollen en bijrollen wisselen elkaar af. In 1983 speelt ze een hoofdrol in de speelfilm Brandende Liefde, en in 1986 een kleine rol in De Aanslag. Op televisie wordt ze vooral beroemd door haar rol in Sil de Strandjutter, naar een boek van Cor Bruyn onder regie van Willy van Hemert.

Amerika

Cameraman bij Turks Fruit is Jan de Bont, waarmee ze in 1973 trouwt. Zij vertrekken naar Amerika, waar ze tot 1987 wonen. De carrière van De Bont in Amerika gaat voorspoedig, Monique van de Ven krijgt weinig werk, voornamelijk kleine rollen in onbeduidende films en bijvoorbeeld een gastrolletje in de serie Starsky and Hutch. In 1988 komt er een einde aan het huwelijk.

Edwin de Vries

Bij de opnames van de film Een maand later in 1987 ontmoet ze acteur en schrijver Edwin de Vries. Met hem trouwt ze in 1991. Samen krijgen ze 2 kinderen van wie de oudste op 2-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking sterft.

Prijzen

In 1985 krijgt ze een Gouden Kalf voor haar gehele oeuvre. In 1995 nog een kalf voor haar rol in Romeo, een film over het verlies van een kind. Een rol die zo dicht bij haar ligt dat ze na afloop van de opnamen in behandeling bij een psychiater moet. In 1999 wordt Van de Ven uitgeroepen tot 'actrice van de eeuw'.

Regisseren

Ze gaat ook zelf regisseren. In 2008 verfilmt ze de novelle van Jan Wolkers 'Zomerhitte' met Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen. Het scenario is van Edwin de Vries. Ondanks de matige kritieken komt er veel publiek voor naar de bioscopen.

Laatste jaren

Naast een aantal reclamecampagnes, onder meer voor verzekeringsbedrijf FBTO, speelt ze van 1999 tot 2006 in ruim 50 afleveringen van de politieserie Spangen samen met onder anderen Linda de Mol. Opnieuw in samenwerking met Edwin de Vries bedenkt ze in 2012 de veelbekeken televisieserie Dokter Deen, over een arts op Vlieland. Van de Ven speelt zelf de hoofdrol.