NOB

Uit B&G Wiki

De mediawet van 1987 bepaalt dat de facilitaire tak van de NOS vanaf 1988 wordt ondergebracht in de commerciële onderneming Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB).

Het NOB is een zelfstandige onderneming met ruim 3.000 werknemers. Het is een van de grootste en tevens een van de meest geavanceerder audiovisuele productiebedrijven in Europa. Het NOB levert alle mogelijke faciliteiten die nodig zijn bij het maken van radio- en tv-programma's, audio- en videoproducties.

Het NOB werkt primair voor de Nederlandse omroep, maar richt zich ook op andere klanten; buitenlandse radio- en tv-stations, het bedrijfsleven en lokalen en landelijke overheden.

Het bedrijf is onderverdeel in drie divisies: Televisie, Radio en Muziek. Daarnaast zijn er nog een paar diensten en stafafdelingen. Het grootste deel van de activiteiten is geconcentreerd op het Omroepkwartier in Hilversum.

Divisie Televisie

De divisie Televisie biedt faciliteiten voor de productie, afwerking en uitzending van televisieproducties. De divsiie kent de volgende specialisaties: Decorontwerp en decorproductie (NOB Decor); casting; kostuums en rekwisieten; kap en grime; licht; beeld; geluid; camera; opname; grafisch ontwerp (NOB Design); film- en video-nabewerking; geluidnabewerking; vertaling en ondertiteling; uitzending.

Divisie Radio

De divisie Radio verzorgt de productie en uitzending van radioprogramma's vanuit de studio's op het Mediapark of van lokatie. De Fonotheek beschikt over banden, platen en CD's met muziek, historische programma's en geluiden. De Muziekbibliotheek is een belangrijke bron voor geschreven bladmuziek en achtergrondinformatie.

Divisie Muziek

De divisie Muziek is het grootste muziekcentrum van Europa. Het omvat vier orkesten, kleine ensembles en een koor die in binnen- en buitenland optreden ten behoeve van de omroepverenigingen: het Radio Filharmonisch Orkest; het Radio Kamerorkest; het Radio Symfonie Orkest; het Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor. De divisie brengt platen en cd's van hun optredens uit en organiseert de Internationale Dirigenten- en Meesterklas en de Rogier van Otterloo-workshop voor jong talent.

Opleidingsinstituut Santbergen

Dit is het opleidingsinstituut voor scholing van programmamedewerkers en technici. Er zijn ook cursussen voor managers, staffunctionarissen en administratieve medewerkers.