Nu we er toch zijn

Uit B&G Wiki
Periode2004 - heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReportage, amusement
Decennia2000-2009,
2010-2019
Lengte30’ per aflevering
MediumTelevisie
Externe infoNu we er toch zijn op BNN.nl

Nu we er toch zijn 2006.jpg


Beschrijving

Serie reportages waarin Eddy Zoëy met camera- en geluidsman op zoek gaat naar de gastvrijheid in verschillende Nederlandse gemeenten. Eddy en zijn team brengen 36 uur door in een gemeente en proberen hun lunch, slaapplek en biertje te vinden bij vreemden thuis.

Het programma begint gewoonlijk met het scoren van een lift naar het centrum van een stad. Daar aangekomen wordt een aantal inwoners gevraagd wat zij van hun gemeente vinden. De echte gastvrijheid wordt dan getest door aan te bellen bij een willekeurig huis en te vragen of de drie daar kunnen eten, slapen of drinken. Een belangrijk deel van het programma zijn de persoonlijke verhalen van de bewoners. Ze vertellen bijvoorbeeld over hun verzameling, hobby of het verhaal achter hun scheiding. De verhalen worden meestal op informele, maar geïnteresseerde manier door de presentator aangemoedigd. Op de tweede dag stelt Eddy vaak de gastvrijheid van de autogarages op de proef, door te vragen of hij gratis die hele dag een auto mag lenen.

Het programma eindigt gewoonlijk met een bezoek aan het privé-adres van de burgemeester van de gemeente. Sinds 2006 wordt op dat moment een plaquette voor gastvrijheid uitgereikt. De zwarte plaquette staat voor niet gastvrij, de zilveren plaquette betekent redelijk gastvrij en als geen enkele inwoner de jongens heeft afgewezen, verdient de gemeente een gouden plaquette. Traditie is dat de burgemeester en presentator de prijs samen in het gemeentehuis ophangen.

In september 2009 wordt bekend gemaakt dat Filemon Wesselink wegens het vertrek van Eddy Zoëy naar RTL het programma zal overnemen.

Makers

Presentatie Eddy Zoëy (2004-2009), Filemon Wesselink (2009-2010), Sophie Hilbrand (2011)

BNN

Achtergrondinformatie

In seizoen 6 van het programma staat de gastvrijheid van bekende probleemwijken centraal. Hierin brengen de drie hun dagen door in onder andere Kanaleneiland in Utrecht en de Schilderswijk in Den Haag.

Vanaf 2007 begint BNN als variant op het gewone programma met Nu we er toch zijn: op vakantie. Het team onderzoekt bij deze variant de gastvrijheid in verschillende plaatsen in Spanje, Zweden en Engeland.