Onder de tafel

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKorte film
Decennia2000-2009
Lengte37'57
Mediumtelevisie


Beschrijving

Deze korte film gaat over een vader (Hans Dagelet) die aan het syndroom van Korsakov leidt na een jarenlange alcoholverslaving. Zijn zoon (Jochem ten Haaf) neemt hem mee naar een vakantiehuisje van vroeger in de hoop weer een band met zijn vader te kunnen krijgen door het ophalen van herinneringen. Dit mislukt en daarop besluit de zoon dat hij zijn vader zijn zin geeft. Ze beginnen met het drinken van alcohol en komen nader tot elkaar. In eerste instantie praat vooral Jacob en geeft Kees korte antwoorden, maar wanneer de drank erbij komt wordt Kees steeds spraakzamer.

De band tussen vader en zoon wordt via de belichting mooi verbeeld. Aan het begin zijn er grauwe tinten

Opvallend in de film is dat het licht grauw is, tot het moment waarop Jacob en Kees beginnen te drinken. Hier is een warm licht van lampen aanwezig. Dit kan staan voor de band die tijdens het drinken ontstaat tussen zoon en vader. Tevens opvallend is dat ongeveer de hele film een dialoog is tussen Kees en Jacob.

Cast

Jacob - Jochem ten Haaf

Kees - Hans dagelet


Makers

Regie Sacha Polak

Scenario Bastiaan kroeger

Eindredactie Marina blok, Robert Kievit, Joost de Wolf

Productie Manon van Melick, Rogier Dorant, George van Breemen, Karlijn Landman

IJswater films

VARA

NPS

VPRO

Achtergrondinformatie

De korte film Onder de tafel maakt deel uit van een project genaamd Deltaplan Talent. Dit project geeft om de twee jaar (vanaf 2004) aan 15 jonge filmmakers de kans om hun korte film (maximaal 50 minuten) te realiseren. Deltaplan Talent is ontstaan uit de samenwerking tussen de NPS, de VARA, de VPRO, het Mediafonds, het CoBo-fonds en het Nederlands Fonds voor de film.