Op losse groeven

Uit B&G Wiki
Periode1971 - 1978
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreMuziekprogramma
Decennia1970-1979
LengteOnbekend
MediumTelevisie

Op losse groeven (1971-1978).jpg Op losse groeven (1971-1978)2.jpg KeyFramesCAFI7L5J.jpeg KeyFramesCALOS3HR.jpeg

Beschrijving

Muziekprogramma met optredens van artiesten van eigen bodem. Nederland blijft thuis om Vader Abraham, Wilma, Heintje of de saxofoon spelende André Moss te zien optreden. Het programma wordt vanaf verschillende locaties in het land uitgezonden. Geestelijk vader en presentator is Chiel Montagne.

Het programma is voor het eerst in 1971 te zien. In de loop van de jaren zeventig wordt het steeds populairder. Er verschijnen verzamelalbums op de markt met hoogtepunten uit Op losse groeven. In 1978 verandert de naam in Op volle toeren. In 1990 haalt de TROS het programma van de buis. De kijkcijfers zijn dan al enkele jaren flink aan het dalen.

Wat opvalt aan het programma is de brede benadering van het Nederlandse lied, zonder onderscheid tussen hoge en lage cultuur. Populaire artiesten als Ben Cramer, Nico Haak, Arne Jansen, Mary Servaes en Johnny Hoes treden op, maar ook artiesten uit de kleinkunsthoek zoals Ramses Shaffy, Liesbeth List, Jules de Corte, Frans Halsema en Jenny Arean vinden hun weg naar het programma.

Ook bijzonder is de leader die het programma halverwege de jaren zeventig heeft: een geheel eigentijdse animatie op aanstekelijke trompetmuziek. In de animatie wordt de titel Op losse groeven gespeld, met daarbij een op presentator Chiel Montagne gelijkende pop.

Makers

Presentator Chiel Montagne

Productie Anthony Kroonbergs

Regie René Stokvis Erik van Reyendam

Animatie Max Verduin

TROS