Peking Express

Uit B&G Wiki
Periode2004-2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReality,
Spelprogramma
Decennia2000-2009
Lengte60"00
Mediumtelevisie
Externe infosite Peking Express

Peking Express (2004-2008) titel.jpg Peking Express (2004-2008).jpg

Beschrijving

Serie programma's, gepresenteerd door Art Rooijakkers en Roos van Acker, waarin acht koppels uit Nederland en België de strijd met elkaar aanbinden door liftend van de ene naar de andere plaats te trekken. Er zijn verschillende duo's die mee doen, zo heb je moeder-dochter, vrienden, partners en zelfs onbekenden die elkaar tijdens het programma leren kennen.

Wanneer zij als duo's meedoen aan de slopende en vermoeiende race vergen stress, honger en ontbering het uiterste van hun relatie. Twee maanden lang moeten de kandidaten zelf vervoer en een slaapplaats regelen en strijden ze tegen elkaar in uiteenlopende proeven. Een budget van €1,- per dag per persoon is alles wat ze krijgen, zodat alleen de sterkste en de slimste deelnemers kans hebben het eindpunt als winnaar te bereiken.

Elke aflevering zijn er opdrachten waarmee de teams een voorsprong, een vrijgeleide of amuletten kunnen winnen. Ook elke aflevering moet het team dat als laatste op de bestemming arriveert het spel verlaten. Het team dat als eerste de finaleplaats haalt, wint het spel en een geldbedrag, dat afhankelijk is van het aantal gewonnen amuletten.

In het eerste seizoen (2004) is Peking het reisdoel, vandaar de naam van het programma. In de twee daaropvolgende seizoenen wordt ook in Azië gereisd, daarna volgen nog twee seizoenen in Latijns-Amerika. Het programma is Nederlands-Vlaams. De kandidaten en presentatoren (Art Rooijakkers, Ernst-Paul Hasselbach en Roos van Acker) zijn afkomstig uit Nederland en Vlaanderen.

Makers

Presentatie Art Rooijakkers, Roos van Acker

NET5

Achtergrondinformatie

Peking Express wordt vaak een spin-off genoemd van het Amerikaanse spelprogramma The amazing race. Peking Express wordt onder meer in Duitsland, Frankrijk en Spanje uitgezonden.