Petra van Seventer

Uit B&G Wiki
Petra van Seventer in 1977

NaamPetra Margaretha Elizabeth van Seventer
GeborenAmsterdam, 15 november 1949
FunctiesOmroeper, nieuwspresentator, commentator, redacteur
Bekend vanWat gebeurt er deze maand, NOS Journaal, Zig zag 7/8, Puur natuur
Periode actief1972 - 2002
TriviaTrivia
GalleryGallery

Petra van Seventer in de media
Oeuvre Petra van Seventer

Petra van Seventer is geboren in Amsterdam. Ze rondt de mms af en volgt daarna een korte tijd de toneelschool. Op de toneelschool wordt haar verteld dat ze niet geschikt is voor het toneel maar dat ze misschien wel voor de camera kan werken. Van Seventer besluit iets heel anders te gaan doen en gaat een opleiding voor schoonheidsspecialiste volgen. Als ze haar diploma behaald heeft gaat ze bij de firma Michels werken. Deze firma verzorgt onder andere de visagie van verschillende omroepmedewerkers die op televisie verschijnen. Willy Dobbe, toenmalig omroepster bij de NOS, speelt aan Van Seventer door dat ze meteen moet schrijven als ze ook omroepster wil worden.


Omroepster

Ze schrijft de NOS en wordt aangenomen. Dat ze bij de NOS terecht komt is toeval maar ze vindt het wel prettig om bij zo’n algemene omroep te werken. Van 1973 tot 1989 kondigt Van Seventer vier tot vijf keer per week programma’s van de NOS en School TV aan. Van onder andere Jaap Brand heeft ze tips en trucs geleerd om goed op beeld over te komen. Jarenlang is Van Seventer, naast haar werk als omroepster en later nieuwslezer, de stem van verschillende documentaires, gebeurtenissen en programma’s. Zo is ze 3 jaar lang de stem van de buitenlandrubriek Panoramiek. Bij dit werk moet ze vaak tegen de tijd in werken omdat het commentaar soms nog op het laatste moment moet worden toegevoegd.


NOS Journaal

In 1988 gaat Nederland 3 van start en wordt er besloten de omroepbeurten buiten beeld te laten plaatsvinden. Op deze manier kondigt ze nog een half jaar programma’s aan tot ze wordt gevraagd om bij het NOS Journaal nieuws te gaan lezen. Naast nieuwslezen krijgt Van Seventer als een van de weinigen van die tijd de vrijheid om zelf onderwerpen te maken. Redactioneel werk is iets wat Van Seventer heel graag wil doen en vanaf dan laat ze het omroepen achter zich. Het nieuwslezen krijgt ze onder de knie door naar haar voorgangers te kijken en ook leunt ze op haar ervaring die ze tijdens het omroepen heeft opgedaan. De jaren dat Van Seventer het nieuws leest gebeurt er veel: Joegoslavië, het vallen van de muur en de eerste golfoorlog. Het is een hectische maar bijzondere tijd op de nieuwsredactie van het NOS Journaal.


Radionieuwsdienst en Media Academie

Na drie jaar wordt haar een vaste baan aangeboden bij de Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP. Bij het Journaal kan ze alleen op freelance basis werken is het niet toegestaan andere werkgevers te hebben. Ze kiest voor zekerheid en pensioen opbouw. Op de radio leest ze ook het nieuws en doet ze redactie. Dit doet ze uiteindelijk tien jaar lang van 1992-2002. Naast haar werk voor de radio spreekt Van Seventer nog steeds commentaren in en geeft ze les op de Media Academie. Ze geeft daar les in het lezen van de autocue en doet veel stembegeleiding. De ervaring die ze heeft opgedaan in deze gebieden wil ze graag aan de nieuwe generatie doorgeven.


Leven buiten de media

Dan breekt er een tijd aan waardoor ze door ziekte noodgedwongen moet stoppen met werken. Dit betekent voor haar het afscheid van de radio, iets wat ze zich op een andere manier heeft voorgesteld. Uiteindelijk is ze weer helemaal genezen.

Ze geniet nu volop van haar kleinkinderen. Verder houdt ze zich bezig met textiele werkvormen zoals het maken van quilts en leest ze veel. Terugkijkend concludeert Van Seventer dat ze veel leuke dingen heeft mogen doen voor de omroep. Zo heeft ze de NOS vertegenwoordigd bij het Mascera d' Argente, de Italiaanse equivalent van de Oscars, en verzorgt ze op de Franse Canadese televisie een Nederlandse avond. Ze hoopt dat mensen, naar aanleiding van haar werk, aan haar denken als een goede vakvrouw en fijne collega.