Piet Beishuizen

Uit B&G Wiki
Piet Beishuizen (1964)

NaamPiet Beishuizen
GeborenAmsterdam, 7 december 1914
GestorvenAmsterdam, 6 juni 1994
Functiesjournalist, producent
Bekend vanGrand Gala du Disque
Periode actief1951-1994
Werkt samen metErik de Vries, Jan Castelijns, Willem Duys

Piet Beishuizen in de media
Oeuvre van Piet Beishuizen

Mediapionier, journalist en stimulator van klassieke en jazzmuziek

Piet Beishuizen was in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog medewerker van het illegale satrische bad Metro, werkte voor Radio Herrijzend Nederland en schreef voor Het Parool over radio.

Daarna treedt hij in 1948 dienst bij Philips en raakt daar als producer/programmaleider betrokken bij Philips Experimentele Televisie-uitzendingen met Erik de Vries en Jan Castelijns. Bij de start van landelijke televisie in Bussum wordt hij samen met De Vries, Castelijns en Philips-technici enige tijd gedetacheerd bij de NTS. In de jaren vijftig schrijft hij over televisie voor NRC Handelsblad. Zijn soms kritische recensies vallen moeilijk te rijmen met zijn werk voor de persdienst van Philips en zo stoppen zijn recensies voor de NRC.

Later in zijn loopbaan bij de televisie raakt Beishuizen betrokken bij de productie van de Grand gala's du disque tussen 1966 en 1974. Een muziekprogramma, grotendeels gefinancierd en georganiseerd door de Collectieve Grammafoonplaten Campagne (CCGC). Voorzitter Willem Duys gaat de gala's presenteren en Beishuizen neemt dan het voorzitterschap van de CCGC over. Tijdens de gala's komen alle bekende internationale sterren optreden en tevens de Edison-prijzen worden uitgereikt.