Piet Buis

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamPieter (Piet) M. Buis
Geborenonbekend, 6 november 1916
Gestorvenonbekend, 3 februari 1998
Functiescameraman, Directeur Polygoon
Bekend vanPolygoon bioscoopjournaal, De Dijk is Dicht, Een dag uit het leven van de prins, Royalty at Home
Periode actief1932-1981
Werkt samen metPhilip Bloemendal, Anton Koolhaas, Brand Dirk Ochse, Kees Stip

Piet Buis in de media
Oeuvre van Piet Buis

Oud-directeur en cameraman Piet Buis werkt een groot deel van zijn leven voor de filmfabriek Polygoon. Hij wordt bekend als dé man die de Koninklijke familie filmt. Zo legt hij vele staatsbezoeken vast, is hij getuige van koninklijke bruiloften en heeft hij de primeur van de eerste filmbeelden van de pasgeboren prins Willem-Alexander.

Piet Buis begint zijn carrière in 1932 als laborant bij de filmfabriek Polygoon. Daar wordt hij in de eerste plaats aangenomen als manusje van alles, maar is hij voornamelijk werkzaam in de ontwikkelkamers. Hier leert hij veel over het behandelen van filmmateriaal en over de juiste belichting van beelden. Van het geld dat hij bij Polygoon verdient koopt hij een fotocamera. Hiermee trekt hij op zijn vrije zondag de omgeving in om calamiteiten en bijzondere gebeurtenissen te fotograferen. Voor een goede foto betaalt het Haarlems Dagblad hem tien gulden.

Polygoon zet de jonge Buis al snel in om te assisteren bij journaalopnames. Hij draagt dan de zware statieven en camerakoffers van de cameralieden en kijkt ondertussen over hun schouders mee hoe zij hun vak uitoefenen. Op deze manier leert hij over het bedienen van een camera en het effectief vastleggen van gebeurtenissen. Na enige tijd stuurt de filmfabriek hem erop uit om zo nu en dan de ‘lastige’ filmklussen op te knappen. Zo staat hij eens bovenop een hoog dak om overzichtsshots van een voetbalwedstrijd te maken.

In 1945 start zijn carrière als echte cameraman voor het journaal, wanneer hij de intocht van de Canadezen in de hoofdstad filmt In 1948 wordt hij tot chef cameraman gepromoveerd. Buis schiet de beelden voor vele onderwerpen van het Polygoonjournaal en werkt ook aan verschillende opdrachtfilms. In 1950 doet hij het camerawerk voor de film De Dijk is dicht van scenarioschrijver Anton Koolhaas. Deze film geniet na de watersnoodramp in 1953 hernieuwde aandacht.

In 1952 krijgt Buis de opdracht om onder de regie van de Amerikaanse journalist Dudley Hale, de film Royalty at Home te vervaardigen. De Nederlandse overheid heeft de opdracht gegeven tot de film. Deze zou ter introductie van een officieel bezoek van het koninklijk paar aan de Verenigde Staten, in de Amerikaanse bioscopen vertoond worden. De beelden zouden in de eerste plaats geschoten worden door cameraman Frits Wassenburg, maar deze krijgt op de eerste dag een hartaanval. Piet vliegt onmiddellijk naar New York om de taak over te nemen. Hoewel dit een zeer moeilijke opgave voor hem is, legt dit de basis voor het latere goede contact met het koninklijk huis.

Sindsdien filmt de cameraman voor Polygoon alle officiële gebeurtenissen waar de Koninklijke familie bij betrokken is. Zo reist hij af naar verre oorden om daar staatsbezoeken vast te leggen. Daarnaast is hij getuige van Koninklijke huwelijken en filmt hij de pasgeboren koningskinderen. Ook mag hij, als enige ter wereld, kleurenfilms maken van het huwelijk van de sjah van Perzië met Farah Diba in 1957.

In 1963 wordt Piet Buis directeur van Polygoon. Na zijn aanstelling als directeur blijft hij echter leider van de filmequipes die de staatsbezoeken en andere vorstelijke visites aan verre landen vastleggen

Op 6 november 1981 beëindigt de 65-jaar oude Buis zijn loopbaan bij Polygoon na bijna vijftig jaar. Tijdens zijn afscheidsceremonie in kasteel de Hooge Vuursche in Baarn wordt Buis door mr. Pieter van Vollenhoven onderscheiden met het erekruis van het Huis van Oranje Nassau.