Piet Paulusma

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamPyt Paulusma
GeborenTzum, 15 december 1956
GestorvenLeeuwarden, 20 maart 2022
Functiesweerpresentator
Bekend vanHart van Nederland, Piet's weerbericht
Periode actief1985-heden

Piet Paulusma in de media
Oeuvre van Piet Paulusma

De in Harlingen woonachtige Piet Paulusma, voormalig manager bij PTT Telecom, is altijd al geïnteresseerd geweest in het weer. In 1979 haalt hij een leerboek over het onderwerp in huis naar aanleiding van een Teleac-cursus. Voor de Franeker Courant gaat hij stukjes schrijven over het weer. Eerst alleen terugblikken, maar de redactie wil ook voorspellingen zien. Paulusma gaat aan de slag met wat tweedehands apparatuur. Hij krijgt steeds meer erkenning. Hij krijgt in 1985 een eigen weerbericht op Omrop Fryslân en later ook op Radio Noord.

In de strenge winter van 1996 loopt de Elfstedenkoorts hoog op. De tocht der tochten komt er niet dat jaar, maar Paulusma speelt zichzelf wel in de kijker met zijn weersverwachtingen. SBS vraagt hem als weerman van Hart van Nederland. Uiteindelijk wordt Piet's weerbericht een op zichzelf staand programma. Paulusma is niet de traditionele weerman in de studio: hij presenteert zijn weerbericht vanaf locatie. In simpele taal, met een gezellige sfeer en altijd eindigend met "oant moarn!" (tot morgen). Waar de nadruk bij andere weerbulletins ligt op informatie, ligt die bij Paulusma op entertainment. En toch heeft de weerman het met zijn voorspellingen vaak bij het juiste eind.

Paulusma weet veel kijkers aan zich te binden en verwordt bijna tot een cultfiguur. In 2007 verschijnt er op verschillende internetsites een filmpje waarin het lijkt alsof Paulusma al presenterend wordt aangereden door een auto. Het blijkt een reclamestunt voor winterbanden te zijn.

In 2019 krijgt Paulusma te horen dat zijn contract bij SBS niet wordt verlengd. Jan Slagter wil de weerman naar Omroep MAX halen.