Piet Römer

Uit B&G Wiki
Piet Römer (1979)

NaamPetrus Römer
GeborenAmsterdam, 2 april 1928
GestorvenAmsterdam, 17 januari 2012
Functiesacteur, presentator
Bekend vanStiefbeen en zoon, 't Schaep met de 5 pooten, Baantjer
Periode actief1956 - 2012
Werkt samen metAdèle Bloemendaal, Leen Jongewaard, Walter van der Kamp, Rien van Nunen, Peter Römer
TriviaDe vijf kinderen van Römer zijn actief in theater en televisie, twee kleinkinderen zijn acteurs.
GalleryGallery

Piet Römer in de media
Oeuvre van Piet Römer

Piet Römer speelt al van jongs af aan toneel en is actief in groepen als ‘Ons Huis’, een lekengroep die voortkomt uit de SDAP. In 1952 begint hij op de toneelschool, hij is dan al getrouwd en heeft drie kinderen. Het is geen succes, Römer wordt van school gestuurd. Hij heeft verschillende baantjes als behanger, banketbakker en verzekeringsagent voor hij als acteur aan de slag is gegaan.

In januari 1953 begint hij het het kindertoneelgezelschap ‘De witte vogel’ in Den Haag. Vervolgens speelt hij bij toneelgroep ‘Puck’, waar hij uitgroeit tot een van de hoofdrol acteurs. In de loop der jaren combineert Römer theater en televisie.

Op 6 januari 1955 is zijn televisiedebuut in Opstand in de kribbe, hij speelt de os. Daarna volgt in 1956 een rol in Wie is wie?. De televisie is in die tijd een goede aanvulling op het inkomen dat Römer voor zijn gezin nodig heeft, maar voor collega’s in de toneelwereld kijkt men dan nog neer op het nieuwe medium.

In de jaren ’60 is de doorbraak naar het grote publiek en vele rollen op televisie en in films. Bekend wordt Römer door zijn rol in Stiefbeen en zoon in 1963. De serie wordt bekroond met een Televizierring. Datzelfde gebeurt in 't Schaep met de 5 pooten, waar Römer de rol van barman Koortje de Beer speelt. Op zijn rol als de Hoofdpiet van Sinterklaas, die hij van 1968 tot 1983 speelt, wordt hij nog steeds aangesproken.

Ook op oude leeftijd blijft Römer actief. Tussen 1995 en 2006 is hij inspecteur De Cock in de succesvolle politieserie Baantjer. Het is een van de meest bekeken programma’s op de Nederandse televisie en in 1997 bekroond met een Televizierring. Voor Römer is dat de derde Televizierring. In 2002 en 2003 staat hij, samen met zoon Han Römer in de toneelversie van Festen op de planken.

Acteren heeft hij altijd gezien als een vak, een ambacht. Daarom is hij in staat geweest zowel op het toneel als op televisie en films succesvol te zijn. Bovendien is Römer in een blijspel of comedy net zo goed op zijn plek als in een klassiek toneelstuk of televisiedrama.

Piet Römer is ook een familieman, die liefde voor theater en televisie over heeft gebracht op zijn kinderen. Dochter Anne Römer werkt voor toneelgroep Amsterdam, Han Römer is acteur, Bart Römer auteur en directeur van MTNL, Paul Römer is Global Head of programming bij de Endemol Group, als directeur en producent is hij eerder verantwoordelijk voor Big Brother. Peter Römer is acteur en is creatief directeur drama bij Endemol, zijn kleinkinderen Nienke Römer en Thijs Römer acteren beiden.

Prijzen en onderscheidingen

Stiefbeen en zoon bekroond met Televizierring 1964

't Schaep met de 5 pooten bekroond met Televizierring 1969

Baantjer bekroond met Televizierring 1997

Gouden Beeld voor zijn rol in Baantjer

Gouden Beeld Oeuvre Award 2005