Pim de la Parra

Uit B&G Wiki
Pim de la Parra in Bellevue, 1974

NaamPim de la Parra
GeborenParamaribo, 5 januari 1940
Functiesfilmmaker, regisseur, producent
Bekend vanBlue movie, Wan Pipel
Periode actief1962 - heden
Werkt samen metWim Verstappen

Pim de la Parra in de media
Oeuvre van Pim de la Parra

Pim de la Parra groeit op in Suriname. In 1960 komt hij naar Nederland waar hij aan de Filmacademie in Amsterdam studeert. In die tijd is heij lid van het bestuur van de Amsterdamse Filmliga. Hij is oprichter en redacteur van het filmblad Skoop. Samen met Wim Verstappen richt hij in 1965 $corpio Films op. Eerst wordt zijn film Obsessions uitgebracht en daarna de door hem geproduceerde Blue movie, geregisseerd door Verstappen. Deze "eerste Nederlandse seksfilm" betekent hun doorbraak. In 1976 gaat hun filmbedrijf failliet door de dure productie van Wan pipel, de eerste Surinaamse speelfilm.

Na een verblijf op Aruba van 1980 tot 1985 keert De la Parra terug naar Nederland, waarna hij medeoprichter wordt van de Rotterdamse Academie voor Cinematografie. Hij maakt nog drie films alvorens zich op minimal movies te storten; films die in korte tijd en met minimale middelen worden gemaakt.

In 1995 keert hij terug naar Suriname. Daar sticht hij de Surinaamse Film Academie, waarmee hij zeven lange films produceert. Hij is voorzitter van de SFA.

In 2002 maakt In-Soo Radstake de documentaire Parradox over Pim de la Parra.