Puberruil

Uit B&G Wiki
Periode2005 – 2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReportage
Decennia2000-2009
Lengtegemiddeld 34’00”
Mediumtelevisie


Puberruil titel (2007).jpg Puberruil.jpg

Beschrijving

Puberruil is in 2005 begonnen als onderdeel van een reeks activiteiten van de KRO rond het thema opvoeden. In het programma ruilen twee pubers vijf dagen van leven. Ze wonen met elkaars familie in elkaars huis en volgen elkaars wekelijkse routine. Kenmerkend voor Puberruil is dat de ruilende pubers vaak uit totaal verschillende milieus komen, waardoor ze hopelijk veel van hun ervaring zullen leren. Tijdens de afleveringen komen naast de pubers zelf ook de ouders aan het woord. Ondertussen geeft opvoeddeskundige Kitty Verheul haar commentaar op de ontwikkelingen.

In 2007 wint Puberruil de ‘Europese Media Prijs voor integratie en culturele diversiteit, CIVIS 2007’. Dit vanwege de bijdrage die het programma levert aan het vreedzaam naast elkaar bestaan van verschillende nationaliteiten binnen de Europese samenleving.

Makers

Producent Gert Berg

Uitvoerend producent Wendy Hesp

Eindredactie Dannis Kramers

Eindredactie KRO Gerben Bakker

Itemregie Daphne Schriek, David Slingerland

Edactie Inge Brandt, Jorien de Lege, Michal Meulenburg

Productie Jesse Burer

Productie-assistente Marsha Klaassen

Montage Lenneke Arts, Bob Soetekouw

Audionabewerking Ruud de Boer

Leader ontwerp Paul Vleeshouwers

Runner Koos van der Peet

Faciliteiten Highland Facilities, Online Media

Camera Jim Homby, Michel Welsing

Geluid Xavier Kropman, Manuel Reichert

Voice over Cobus Bosscha

Geproduceerd door VisibleTV

Concept i.s.m. BlaF

KRO

Achtergrondinformatie

Vanaf augustus 2008 wordt er een snellere, hippere versie van Puberruil uitgezonden, genaamd Puberruil XL. Hierin krijgen – in tegenstelling tot de reguliere versie van het programma – ouders en opvoeding nauwelijks aandacht en staat de belevingswereld van de pubers centraal. Vanaf het najaar van 2009 worden er geen afleveringen van de reguliere Puberruil meer uitgezonden.

Naast Puberruil en Puberruil XL, is er ook Puberruil Xtra. In dit programma ruilen Nederlandse pubers met pubers in het buitenland. Puberuil Xtra is in september 2009 genomineerd voor de ‘Prix Europe IRIS’, een prijs voor programma’s die aandacht besteden aan het multiculturele spectrum binnen de samenleving en een bijdrage leveren aan gelijkheid, begrip en tolerantie tussen verschillende culturen en religies.