René Mioch

Uit B&G Wiki
René Mioch

René Mioch ofwel Meneer Aardig. De vriendelijke journalist met de kenmerkend brede glimlach die op ongecompliceerde wijze beroemdheden interviewt. Voor Mioch een bewuste keuze; hij verafschuwt de zure filmcritici van de zogenaamde kwaliteitspers. Zij verwijten hem op hun beurt te aardig en weinig kritisch te zijn. Hoewel de kritiek grotendeels terecht is en door Mioch zelf ook wordt erkend, kan hij toch zeker kritisch uit de hoek komen. Sylvester Stallone wordt door hem hard aan de tand gevoeld over de keuze om een geweldverheerlijkend personage als Rambo te spelen. Zijn vriendelijke houding tegenover de wereldsterren levert hem echter wel een goede reputatie op in Hollywood, waardoor velen van hen toch altijd wel even naar hem toe lopen als hij hen opwacht langs de rode loper.

Op jonge leeftijd schuilt er in René al een journalist. Tijdens zijn middelbare schooltijd werkt René voor de schoolkrant en is dan al bewapend met een bandrecorder op evenementen te vinden om BN-ers te interviewen. Zo staat hij op 14 jarige leeftijd op Schiphol tussen de andere journalisten bij Kissinger en krijgt hij koningin Margharetha in het Vincent van Gogh Museum voor zijn microfoon.

Op zijn zestiende breidt hij zijn journalistieke werk uit met een bijbaantje bij de ziekenomroep van het Sint Lucas Ziekenhuis in Amsterdam. Hier werkt hij aan een cultuurprogramma dat hij al snel toespitst op zijn grote hobby: film. Mede dankzij zijn buurman, die eigenaar is van een bioscoop, ontstaat de liefde voor het medium. Regelmatig leent René van hem een projector en wat 16 mm films die hij vervolgens thuis, vaak in het gezelschap van wat vrienden, projecteert op de muur.

Zijn hobby begint een wat serieuzere vorm te krijgen als zijn buurman hem op zijn 17de mee neemt naar het filmfestival in Cannes. Van de ziekenomroep krijgt hij een bandrecorder mee en besluit wat impressies te maken. In Cannes merkt René dat hij de enige Nederlandse radiojournalist is aanwezig op het festival. Hij meldt zich aan als verslaggever van 'Dutch radio' en weet zo een aantal grote namen als Mel Gibson, Sigourney Weaver en Jack Nicholson te strikken voor een praatje. Terug in Nederland lukt het hem de opnames te verkopen aan de NCRV en van dat geld maakt Mioch, die de smaak te pakken heeft, uitstapjes naar andere festivals.

Maar het zijn niet alleen buitenlandse sterren die hij voor zich krijgt. Gefascineerd door artistiek Nederland weet hij ook een aantal excentrieke Nederlanders te interviewen. Zo houdt hij een exclusief interview met Mathilde Willink de avond voor haar zelfmoord. Dit interview wordt na het overlijden van Willink uitgezonden op de VPRO.

Zijn kunnen wordt ondertussen opgemerkt door de KRO die hem een bijbaantje aanbieden. René mag komen werken voor een radioprogramma van Theo Stokkink. Intussen weet Mioch met succes de MAVO en HAVO te doorlopen. Het liefst wil hij meteen als radiomaker verder, maar Stokkink geeft hem het advies een vervolgopleiding te doen. Volgens Stokkink heeft René meer kans op een succesvolle carrière in de omroepwereld als hij breder onderlegd is. Mioch neemt het advies ten harte en volgt de lerarenopleiding om zo zijn algemene kennis te verbreden.

Na het behalen van zijn diploma is het voor hem tijd voor het echte werk. Hij gaat aan de slag bij de NCRV en werkt als verslaggever mee aan programma's als Op Stap en Koploper. Lex Harding haalt hem vervolgens naar Radio Veronica. Hier wordt hij door Ruud Hendriks geplaatst bijVeronica Nieuwsradio en vervolgens Radio Romantica. Daarna werkt hij mee aan het opzetten van Club Veronica.

Zijn passie voor film schuift hij niet onder stoelen of banken waarop Rob Out hem belooft dat wanneer Veronica als omroep de A-status behaald er een filmprogramma komt dat hij mag presenteren. In oktober 1985 is het zover en René krijgt zijn programma: Veronica Film. Veronica investeert veel in het programma: René vliegt voor alles dat ook maar een beetje met film te maken heeft naar Amerika, van borrel tot première. Mede dankzij deze vele bezoekjes bouwt Mioch een goed netwerk op waarvan hij later de vruchten plukt. Mensen beginnen hem te (her)kennen en weten dat ze in zijn programma's in goede handen zijn. Zo vraagt Robert de Niro speciaal naar René als hij een interview moet geven naar aanleiding van de première van de film Frankenstein.

Film blijft de rode draad in de carrière van Mioch. Na Veronica Film, wat later verder gaat als Film & video, komt Mioch met Films en sterren. Hierin verbreedt hij zijn horizon door behalve filmsterren ook andere sterren te interviewen. Ook laat hij in dit programma een wat persoonlijkere kant van zichzelf zien. Een trend die doorzet in het programma Mioch versus Goderie dat in 2004 bij RTL verschijnt.

Naast presenteren is René ook actief als producent. Hij produceert onder meer RTL Film, DVD Today en NPS Cultura Film. Daarnaast start hij in 1993 de Rembrandt Awards, een publieksprijs voor film en later ook voor dvd en internet. Dat hij in het buitenland erkenning krijgt voor zijn werk blijkt in 2006 als hij toetreedt tot The International Academy of Television Arts & Sciences. Samen met dit illustere gezelschap beslist René over de verdeling van de jaarlijkse internationale Emmy Awards.


Prijzen en onderscheidingen

Ere-Rembrandt Award voor 25 jaar in het vak (2010)