Rick Nieman

Uit B&G Wiki
Rick Nieman 2011

NaamRick Nieman
GeborenAmsterdam, 9 november 1965
Functiesnieuwspresentator, presentator
Bekend vanRTL Nieuws, Nieuwslijn, 2 Vandaag, Nieuws aan tafel, Kwestie van kiezen
Periode actief1991-heden
Werkt samen metSuzanne Bosman
TriviaTrivia
GalleryGallery

Rick Nieman in de media
Oeuvre van Rick Nieman

Rick Nieman vertrekt na het VWO voor een uitwisselingsprogramma naar de Verenigde Staten. De bedoeling is om er een jaar te blijven, maar het worden er vijf. Hij studeert er journalistiek en internationale betrekkingen. Tijdens zijn studie werkt hij bij de universiteitskrant. Ook schrijft hij artikelen die hij probeert te verkopen aan kranten. Zijn eerste artikeltje verschijnt in de Chicago Tribune. “Ik wilde altijd schrijvend journalist worden. Ik heb nog net het staartje van het aftreden van Nixon meegemaakt. Dus ik wilde Woodward en Bernstein worden.”


Eerste ervaringen met nieuwsprogramma's

Terug in Nederland gaat hij aan de slag als redacteur bij een productiemaatschappij die programma’s maakt over zaken doen in Europa, European Business Weekly. Er zijn weinig middelen beschikbaar, dus naast redactiewerk doet hij de verslaggeving en presentatie. European Business Weekly wordt opgekocht door Financial Times Television, dat vervolgens wordt opgekocht door CNN. Zo is hij ineens werkzaam bij de CNN-vestiging in Londen. In 1991 wil hij graag met ander nieuws werken dan alleen maar zakelijk nieuws en keert terug naar Nederland. Hier komt hij als verslaggever bij RTL Nieuws, waarna hij als redacteur en presentator onder andere bij Veronica Nieuwslijn en 2 Vandaag aan de slag gaat. Vanaf 1996 werkt hij als presentator bij RTL Nieuws.


RTL Nieuws

Bij RTL Nieuws draait hij mee op de redactie, besluit mee over onderwerpkeuze, de rangschikking van de onderwerpen, keuze van het beeldmateriaal en de toonzetting. Doordat er, soms tot in de uitzending, veel geschoven wordt met de onderwerpen, heeft hij door ervaring geleerd de teksten razendsnel aan te passen. Het moet zo strak, helder en duidelijk mogelijk opgeschreven worden. “Wij roepen vaak tegen elkaar, ‘wat is het verhaal? Wat is er echt aan de hand?’” De Angelsaksische manier van journalistiek bedrijven, zoals hij in de Verenigde Staten geleerd heeft, spreekt hem erg aan. “Ik kan mezelf erg opwinden over journalistiek die is ontstaan uit een mening. De Nederlandse journalistiek is ontstaan uit verzuiling. En dat proef je nog steeds een beetje. Nederlandse journalisten vinden vaak veel.”

Een nieuwspresentator moet wat hij vertelt interessant vinden en deze interesse kunnen overbrengen in de presentatie. Volgens Nieman zijn dit de kernwaarden voor een goede journaalpresentator. Met Amerikaanse televisie als voorbeeld, heeft hij zijn presentatietechnieken behoorlijk bijgeschaafd. In Amerikaanse nieuwsprogramma’s wordt luid gesproken met klemtonen op alle woorden. In Nederland leert hij om in elke zin het accent op het belangrijkste woord te leggen. Zo komt de essentie van wat verteld wordt goed tot zijn recht. “Als ik nu naar Amerikaanse televisie kijk, word ik er heel moe van. Dan denk ik, ‘jongens, vertel nou gewoon wat er aan de hand is. Zit niet zo te schreeuwen.’” Een Amerikaanse presentator die hij wel bewondert is Peter Jennings, die jarenlang bij ABC het nieuws heeft gepresenteerd.

Op 11 september 2001 heeft Nieman presentatiedienst. Het is een gebeurtenis die grote indruk op hem heeft gemaakt. Als hij na de presentatiedienst naar huis gaat, komen pas de emoties los. Ook de moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn maken indruk. Nieman kent hen door zijn werk, en dat geeft de gebeurtenissen voor hem een emotionele lading.

Op 7 oktober 2013 is bekend gemaakt dat Nieman door het Nederlandse publiek verkozen is tot de beste nieuwslezer van Nederland. Dit blijkt uit de resultaten van een nationaal televisieonderzoek uitgevoerd voor het Gouden Televizier-Ring Gala.


Andere programma's

Naast de nieuwspresentatie heeft hij actualiteitenprogramma’s als De kwestie, Nieuws aan tafel en Wat kiest Nederland? gepresenteerd. Hij spreekt mensen als Hillary Clinton en de Dalai Lama voor de interviewreeks Rick Nieman interviewt. In 2007 schrijft hij het boek Is er nog nieuws? over de werking van de journalistieke praktijk. Voor RTLZ interviewt hij managementgoeroes. Deze interviews verwerkt hij vervolgens tot een boek. “Naar mate je ouder wordt, durf je dommere vragen te stellen. Dus ik vind het interviewen steeds leuker worden.” Dergelijke projecten vindt hij leuk om naast de nieuwspresentatie te doen. Eens hoopt hij nog Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima te interviewen. Tot nu toe geven ze alleen interviews aan de NOS. Nieuwspresentatie blijft echter wel de hoofdzaak voor hem. “Het is altijd leuk om naar de redactie te gaan. Het is een schitterend vak.”