Rob Touber

Uit B&G Wiki
Rob Touber op de set (Bron: Beeld en Geluid)

NaamRob Touber (Rob J. Noordervliet)
GeborenAmsterdam, 1937
GestorvenHilversum, 18 april 1975
Functies regisseur, producent, decorontwerper
Bekend vanIs getekend: Rob Touber, De grote Gerard Reve Show
Periode actief1965-1975
Werkt samen metAdèle Bloemendaal, Gerard Cox, Freek Biesiot, Roland de Groot

Rob Touber in de media
Oeuvre van Rob Touber

Behoort tot de top aller tijden onder de regisseurs

Aanloop

Aanvankelijk speelt hij na zijn hbs als figurant in Franse speelfilms en trekt hij met gitaar als cabaretier-chansonnier door Europa. Hij neemt in deze tijd de naam van zijn moeder, Touber, aan. Daarna werkt hij kortstondig als televisieredacteur bij het Algemeen Handelsblad tot hij in 1965 door Arie Kleywegt naar Hilversum wordt gehaald. Hij krijgt een korte regieopleiding bij de NTS en gaat drie maanden later aan de slag.

Hoogtepunten

Langzaamaan krijgt hij grip op het medium en durft hij meer. Hij wordt omschreven als veeleisend regisseur die het beste in elke artiest naar boven haalt. Hij werkt met de grootste artiesten die Nederland eind jaren 60 begin jaren 70 rijk is: Boudewijn de Groot, Wim Sonneveld, Adèle Bloemendaal. Hij slaagt er ook in verschillende buitenlandse artiesten naar Nederland te krijgen zoals de Zweedse Lill Lindfors.

Hij maakt revolutionaire televisie, zowel qua vorm als qua inhoud. Vaak komt hij in de studio nog op ideeën die hij vervolgens gaat uitwerken.

Touber werkt vaak samen met dezelfde mensen: Guus Vleugel en Jaap van de Merwe, decor-ontwerpers Roland de Groot en Mia Schlosser en de musici Ruud Bos en Herman Schoonderwalt. Ook heeft hij goeie ervaringen met Ellen Jens. Als hij voor Ritme van overzee voor het jubileum van koningin Juliana maakt in Suriname en de Antillen stelt hij als voorwaarde dat zij de productie doet.

Hij is de eerste regisseur ter wereld met eigen shows.

Eigenzinnig

Touber werkt voor praktisch elke omroep. Dit gaat niet altijd goed. In 1969 maakt hij een show voor de KRO, die vijf minuten te lang wordt en daardoor niet in het strakke avondschema past. De KRO zegt de samenwerking met hem op. In 1971 weigert de VPRO een filmpje met Adèle Bloemendaal op een olifant. Het filmpje is opgenomen in India en laat volgens de VPRO te weinig van de armoede in dat land zien. Touber op zijn beurt spreekt van 'paternalisme en onwil' aan de kant van de VPRO en weigert nog langer voor deze omroep te werken. Met Brazilië krijgt hij het aan de stok omdat er in een in Duitsland geproduceerde show rond de Braziliaanse zangeres Elis Regina kritiek zit op de Braziliaanse overheid die hij niet wil verwijderen uit zijn show.

Dood

Touber werkt hard en veel. Hij maakt ballet en dramaproducties, maar ook shows en musicals. Hij maakt lange dagen en houdt zich staande met hulp van pillen. Rob Touber overlijdt op 37-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij is in de studio aan het repeteren voor de nieuwe show rond Adèle Bloemendaal en krijgt een astma-aanval. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht maar nog voor hij daar aankomt, overlijdt hij.

In 2005 zendt de VPRO de documentaire Televisie tot de dood er op volgt - Rob Touber (1936-1975) uit. In deze uitzending blikken mensen die met hem hebben samengewerkt terug op zijn persoon en manier van werken.