Rob de Nijs

Uit B&G Wiki
Rob de Nijs in 1974

NaamRobert de Nijs
GeborenAmsterdam, 26 december 1942
FunctiesActeur, Zanger
Bekend vanOktober '64, Oebele, Citroentje met suiker, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Popcorn
Periode actief1963 - 2022
Werkt samen metPatricia Paay, Belinda Meuldijk

Rob de Nijs in de media
Oeuvre van Rob de Nijs

Amsterdamse popzanger die in de jaren zestig doorbreekt als tieneridool en vervolgens decennia lang succes na succes boekt.

1942
Rob de Nijs wordt geboren op Tweede Kerstdag in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Zijn vader heeft een autorijschool maar is door de benzineschaarste in de oorlog gedwongen elders emplooi te vinden.

1955
Na de oorlog gaat de jonge Rob naar de openluchtschool, leert accordeon spelen en verliest zijn hart aan acteren. Hij begint aan de HBS omdat hij nog te jong is voor de toneelschool. De cabaretschool van Bob Bouber (de ZZ van de Maskers) blijkt echter een uitkomst voor zijn podiumaspiraties.

1962
's Avonds zingt Rob in de rock & rollband The Apron Strings die voornamelijk Cliff Richard-achtig repertoire speelt en later uitgroeit tot ZZ & De Maskers. Zijn broer Bert speelt in de band The Lords, die zich heeft ingeschreven voor de talentenjacht Tuk Op Talent, georganiseerd door een damesblad en platenmaatschappij Phonogram. Omdat The Lords een zanger nodig hebben is het Rob die op de finale-avond 23 juni in het Amsterdamse concertgebouw The Lords begeleidt. Presentatrice Mies Bouwman mag de jongens aan het eind van de avond de eerste prijs overhandigen: een platencontract voor drie singles. De eerste opname is de single De Liefste Die Ik Ken, dat echter niet veel doet.

1963
De derde single Ritme Van De Regen wordt in het voorjaar een grote hit. Binnen korte tijd groeit De Nijs uit tot het Nederlandse equivalent van Cliff Richard. Hij werkt mee aan de shows van Rudi Carrell vanuit het Circustheater in Scheveningen. Ook wordt hij opgenomen in de ploeg voor het Knokke Festival en brengt daar met o.a. Ciska Peters en Gert Timmerman het tienerrepertoire dat hij ook op de plaat zingt. Door zijn successen wordt Rob aangesteld als vaste medewerker van het VARA-radioprogramma rond The Ramblers o.l.v. Theo Uden Masman.

1964
Rond deze tijd is Rob te zien in het populaire programma TV-Magazine met andere vedetten als Ria Valk en Trea Dobbs. Met laatsgenoemde neemt hij ook een album op, waarmee hij zijn kansen op de Duitse markt vergroot. In de winter staat Rob met 'concurrent' Johnny Lion als publiekstrekker in het circus van Tony Boltini.

1968 - 1970
Rob trouwt met Elly Hesseling, woont in de Bijlmer en opent een eigen club in Bergen op Zoom. Zijn inzending Zaterdagavond, begeleid door Hearts Of Soul, wordt tijdens de Nederlandse voorronden voor het Eurovisie Songfestival verslagen door Lenny Kuhr die met De Troubadour ook in Madrid de meeste punten haalt. Daarna speelt Rob in de musical Saijuns Fiksjun van Harry Geelen de rol van Willie de Wieper, een tieneridool die door een tijdmachine allerlei fantastische avonturen beleeft. Hij is ook te zien in de succesvolle kindertelevisieserie Oebele met Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee en Marjan Berk. De muziek is van Joop Stokkermans.

1971
In de zeer populaire kinderserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? speelt De Nijs de hoofdrol van Bertrand Bierenbroodspot. Tussendoor speelt hij in de musical Salvation van Lennaert Nijgh. De reacties naar aanleiding van de première in Carré zijn negatief – de directeur van de schouwburg in Venray annuleert na het zien van de Amsterdamse show zelfs geplande voorstellingen in zijn theater. Het muziekspektakel wordt een flop maar de samenwerking met Nijgh blijft. Drie seizoenen werkt Rob in het Tingel Tangel Theater van Sieto en Marijke Hoving.

1973
Het lied Jan Klaassen De Trompetter is de eerste single waarmee Rob de Nijs zijn comeback maakt in platenland. Het zijn produkties van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh die De Nijs naam bezorgen als albumartiest. De single Dag Zuster Ursula levert De Nijs in september zelfs een Top 3-hit op en zijn nummers uit deze periode groeien uit tot klassiekers van de Nederlandse popmuziek.

1977
Nadat Boudewijn de Groot zijn samenwerking met De Nijs beëindigt, weet de zanger zijn succes te continueren met het album Tussen Zomer En Winter.

1980
Het album Met Je Ogen Dicht betekent Rob's definitieve doorbraak. De plaat verkoopt 230.000 exemplaren en is de best verkochte elpee van het jaar. De single Alleen Is Maar Alleen is een compositie van David Gates en als Lost Without Your Love in 1977 op het gelijknamige album van diens band Bread gezet. De vertaling is van Benny Neyman. De zanger ontmoet Belinda Meuldijk die belangrijke tekstuele bijdragen gaat leveren aan zijn repertoire. Ze schrijft nieuw werk en vertaalt buitenlandse nummers die de kern vormen van de negen albums die in dit decennia verschijnen en allen de album-Top 10 halen.

1982
Ook is De Nijs in de jaren tachtig ieder jaar goed voor een succesvolle theatertournee. Een weerslag daarvan is te horen op het live-album Springlevend.

1984
Belinda Meuldijk en Rob de Nijs treden in het huwelijk.

1985
Rob de Nijs scoort de grootste hit uit zijn carrière tot dan toe met Alles Wat Ademt.

1986
Op het tussendoortje Rock & Romance laat Rob de Nijs horen het rock & rollen (op zijn Cliff Richards welteverstaan) nog niet vergeten te zijn.

1990
Stranger In Your Land is een Engelstalig album dat echter niet zo succesvol is als zijn Nederlandstalige platen.

1993
Op 10 november wordt De Nijs geopereerd wegens een acute galblaasontsteking. Het herstel verloopt voorspoedig zodat de zanger op 11 december alweer kan optreden tijdens het Midwinter Muziekfestival in het Congresgebouw te Den Haag. Vanaf 13 december hervat hij zijn theatertournee Tussen Jou En Mij in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Het gelijknamige album bevat twaalf persoonlijke, romantische liedjes begeleid door De Nijs' vast begeleidingsband De Springband.

1994
De tournee wordt vanaf het optreden in Oss op 16 januari voortgezet met tot en met augustus optredens in zowel Nederland als België. Het album Iets Van Een Wonder is de eerste aanzet om zijn geluid om te buigen van een gestileerde studioproduktie naar een meer rockachtige benadering. Voor de begeleiding tekenen gitarist Ferry Lever (ex-After Tea, Tee Set en Kadanz), bassist Kees den Hoed, toetsenist Frank Jansen en drummer Han Wouters. Na hem jarenlang live te hebben begeleid mogen zij nu ook de plaat inspelen en met succes. Met de single Iets Van Een Wonder (een bewerking van Elton John's Sacrifice) keert De Nijs na vijf jaar weer terug in de hitlijsten.

1996
Het album De Band, De Zanger En Het Meisje verschijnt, waarvan de single Banger Hart de eerste nummer-1 hit betekent in Rob's inmiddels 35-jarige carrière. De single is geen bewerking van een bekend stuk maar door Spargo-zanger Ellert Driessen voor hem op maat geschreven. Het album haalt platina.

1997
In het voorjaar tekent de zanger een contract met de Hilversumse producent Endemol voor onder meer een serie televisieproducties. Eind '97 verschijnt het album Over Leven, geproduceerd door de zanger zelf. Voor de composities tekenen ditmaal Ellert Driessen, Maarten Peters en Frank Janssen, de teksten zijn zoals altijd van Belinda Meuldijk. De cd is ook verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage met als extraatje de cd Dansen, waarop De Nijs speciale danceversies van zijn grootste hits brengt. Over Leven is ook de titel van een bundel liedteksten uit de periode 1981-1997 van de hand van Belinda Meuldijk. Verder verschijnt de 4cd-box 35 Jaar Nederlandstalige Singles met daarop alle singles plus enkele demo's.

1999
Op 27 september komt het nieuwe album Tijdloos uit. De plaat is in juni met orkest opgenomen in de studios van Joop van den Ende te Aalsmeer in aanwezigheid van fans van de zanger. Tijdloos bereikt de Album Top 100. Samen met Pur Sang tourt De Nijs langs de theaters met het programma Liever Lijf.

2000
Rob de Nijs wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit vanwege zijn verdiensten voor de muziekindustrie en het Nederlandse poplied in het bijzonder. De bijdrage van De Nijs op de cd Louis Neefs 20 jaar Later is het liedje Annelies Uit Sas Van Gent. Het nummer verschijnt ook op single. Op 21 september doet De Nijs een try-out voor zijn nieuwe tour Engelen Uitgezonderd. De compilatie-cd Verzameld behaalt in Vlaanderen de platina status.

2001
In maart krijgt De Nijs tijdens het Radio 2 Gala Van Het Nederlandse Lied de Radio 2 Zendtijd Prijs 2001 uitgereikt. Op 31 oktober komt het album Engelen Uitgezonderd uit. Het centrale thema van de plaat is het kind. Elk van de zestien liedjes gaat vergezeld van een olieverfschilderij gemaakt door tekstschrijfster Belinda Meuldijk. Abeer, de eerste single van de cd, is themasong van de door Unicef geïnitieerde programmareeks Kinderen van Sudan. De theatertour van Engelen Uitgezonderd start 1 november in Etten-Leur.

2002
Met Engelen Uitgezonderd staat Rob de Nijs in februari in theater Carré. De zanger krijgt voor zijn gehele oeuvre een Edison en tekstschrijfster Belinda Meuldijk neemt op 27 februari tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam een Gouden Harp in ontvangst. Alle teksten die ze voor Rob de Nijs heeft geschreven staan gebundeld in het boek Tussen Jou En Mij. Rob de Nijs zingt twee duetten mee op The Me Nobody Knows - A Tribute To New York, het tweede album van Prinses Christina. In oktober viert de zanger op twee avonden in een uitverkocht Carré zijn jubileum met het programma 40 Jaar Hits. Onder dezelfde titel verschijnt tegelijkertijd een driedubbel-cd plus dvd. Het boek Foto Van Vroeger laat een overzicht zien van de foto's die Govert de Roos de afgelopen twintig jaar van de zanger heeft gemaakt.

2003
Van 28 januari tot en met 2 februari maakt Rob de Nijs deel uit van het livespektakel Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy'. In de zomer verzorgt de zanger meerdere optreden in Het Witte Paard in het Belgische Blankenberge. Hij zingt er een aantal van zijn grootste hits, begeleid door een speciaal samengesteld orkest onder leiding van André Leune. De Nijs speelt de rol van Bosbas in de speelfilm Pipo en de P-p-parelridder die aan het eind van het jaar in de bioscoop draait.

2004
Rob de Nijs maakt samen met Harry Sacksioni voor Jantje Beton het liedje Kind Van De Rekening dat begin maart te horen is in een spotje op radio en televisie. In de radioversie wordt het lied gezongen door Sacksioni's zoontje Lenno. De tekst is geschreven door Gideon van Aartsen. De Nijs neemt in april een platina plaat in ontvangst op het podium van het Antwerpse Sportpaleis tijdens de eerste editie van Belgenpop. De zanger krijgt de plaat in ontvangst voor de verkoop van meer dan 80.000 exemplaren van het album Het Beste Van Rob De Nijs, een cd die in 2003 verscheen in samenwerking met het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Het album Vanaf Vandaag bevat een gastbijdrage van bandoneónspeler Carel Kraayenhof in het titelnummer. De productie is in handen van Frank Jansen en Maarten Peters, Ellert Driesen, Rob Bolland en Hans Vermeulen leveren composities. De bewerking van Inch Allah (een hit voor Adamo in 1967) heeft een nieuwe tekst van Belinda Meuldijk. De plaat bevat ook bewerkingen van nummers van Elton John, Leonard Cohen en Don Henley.

2005
Licht is het allereerste kerstalbum in de carrière van Rob de Nijs. De cd bevat acht Nederlandstalige bewerkingen van kerstklassiekers als Winterwonderland en White Christmas aangevuld met vier nieuwe kerstcomposities. Rob de Nijs en Belinda Meuldijk kondigen aan het eind van het jaar hun scheiding aan. De laatste twaalf jaar woonden zij al niet meer samen. Via de media wordt ook bekend dat Henriëtte Koetschruiter de nieuwe vriendin van de zanger is. Zij is al zeven jaar diens persoonlijke assistente en in loondienst bij zijn onderneming. De Nijs vraagt haar een paar jaar later ten huwelijk.

2006
Rob de Nijs is een van de artiesten tijdens Vrienden Van Amstel Live in Ahoy'. Vanaf 29 mei gaat de zanger weer op tournee met naast optredens in Nederland ook enkele concerten in België, onder meer tijdens Mama's Gala Of The Year in Sportpaleis Antwerpen. De Nijs is in november aanwezig bij de première van de musicalversie van de oude televisieserie Oebele op 5 november in de schouwburg van Tilburg. Tijdens de Fryske Music Night in november zingt hij een speciale Friese versie van het nummer Foto Van Vroeger (Foto Fan Eartids). Het dubbelalbum Thuis Voor Kerstmis is een heruitgave van de kerstplaat Licht uit 2005, aangevuld met een registratie van het kerstconcert op 22 december 2005 in theater Spant! te Bussum. Op 20 december maakt Rob de Nijs in de O.L Vrouw kerk in het Belgische Mechelen opnamen voor een kerst-dvd.

2007
Eind februari zendt de KRO het door Fons de Poel geregisseerde programma Profiel uit met daarin een portret van Rob de Nijs. Begeleid door het Metropole Orkest zingt Rob de Nijs Frank Sinatra's For Once In Your Life als titelsong in de Nederlandse speelfilm Dennis P. van regisseur Pieter Kuijpers met Nadja Hüpscher in de rol van Tiffany en Edo Brunner in de titelrol. De film gaat vanaf 15 maart in première. De zanger werkt aan het album Chansons met daarop Nederlandse vertalingen van bekende Franse chansons. Op de cd staat onder meer het duet Een Melodie (This Melody) met Julien Clerc dat ook op single wordt uitgebracht. Tijdens zijn concert op 18 oktober in het Nieuwe Luxor te Rotterdam presenteert De Nijs zijn geautoriseerde biografie. De auteur is Robert Haagsma en het boek wordt uitgegeven bij Spectrum.

2008
Het album Chansons komt uit met daarop bewerkingen van nummers uit het repertoire van Franse artiesten als Michel Fugain, Gerard Lenorman, George Moustaki, Michel Sardou en Charles Aznavour. Belinda Meuldijk en Jan Rot zijn verantwoordelijk voor de Nederlandstalige teksten. Op 16 maart viert Rob de Nijs in Carré zijn 45jarige jubileum, ondanks een gebroken duim en arm in het gips. Hij wordt onder meer muzikaal terzijde gestaan door het Metropole Orkest. Een registratie van de feestelijke avond wordt uitgebracht op de dvd Heel, inclusief een bonus-dvd met een compleet kerstconcert opgenomen in december 2006 in Onze-Lieve-Vrouw Kerk te Mechelen. Ook met zijn Belgische fans viert de zanger zijn jubileum, onder meer tijdens een uitverkocht concert in de Elisabethzaal te Antwerpen met ditmaal zijn band Pur Sang als begeleiders. Op 25 juni treedt de zanger in het huwelijk met zijn vriendin Henriëtte Koetschruiter. Een van de andere speciale concerten dit jaar is het zomerconcert Classic Meets Pop op 29 augustus in Den Bosch met René Froger, Glennis en het Brabants Orkest.

2009
Samen met enkele andere popmuzikanten zingt Rob de Nijs mee in de Matthäuspassion. De Evangelische Omroep zendt vanaf 21 maart tot met 11 april een speciaal programma uit waarin te zien is hoe zangpedagoog Maarten Koningsberger De Nijs en de andere vocalisten in een aantal workshops klaarstoomt voor een aria uit het beroemde oratorium van Johan Sebastiaan Bach. Van een heel andere orde is zijn rol als eregast tijdens de optredens van Toppers op 12 en 13 juni in de Amsterdam ArenA. Traditiegetrouw sluit de zanger het theaterseizoen af met een speciaal concert, aangevuld met de strijkersgroep van Marc Steylaerts, in Antwerpen op 22 juni. Met Pur Sang staat Rob de Nijs op 11 juli op het programma van Lage Landen in het Belgische Eeklo, een festival voor het Nederlandse lied uit Nederland en België. 1 oktober verzorgt De Nijs in de Heineken Music Hall een eenmalig concert met het Metropole Orkest.

2010
Rob de Nijs werkt met producer Daniël Lohues aan het album Eindelijk Vrij. Verschillende Nederlandse en Vlaamse componisten en tekstschrijvers leveren bijdragen, waaronder Jan Rot. De liedjes worden opgenomen in New Orleans en bevatten invloeden uit americana, blues, country, gospel en rock-'n-roll (Nog Steeds Geen Rock & Roll). Een van de Amerikaanse gastmuzikanten is pianist A.J. Croce, de zoon van De Nijs' muzikale held Jim Croce. Op 21 september krijgt De Nijs de Gouden Eeuw Award voor zijn gehele oeuvre. De 67-jarige zanger zit dit jaar precies vijftig jaar in het vak. De prijs is een initiatief van Stichting Nederland Positief die zich inzet voor een betere samenleving en wordt jaarlijks uitgereikt om creatieve bekende Nederlanders te belonen. Eindelijk Vrij komt uit in oktober en krijgt lovende recensies. Vanwege het Americana-geluid op Eindelijk Vrij komt multi-instrumentalist Jan van Bijnen (Lazy J et Son Orchestre, Markowski) de begeleidingsband Pur Sang vanaf september versterken. Pus Sang bestaat in deze periode verder uit oudgedienden drummer Han Wouters, bassist Kees den Hoed, gitarist Ferry Lever, toetsenist Frank Jansen en toetsenist/zanger Peter Schön (sinds maart 2010 als vervanger van Christan Grotenbreg).

2011
Op 15 februari gaat op de website van De Telegraaf de videoclip bij Nog Steeds Geen Rock & Roll in première. De clip is geregisseerd door Maarten Corbijn (jongere broer van fotograaf Anton Corbijn) en laat Rob de Nijs zien in de rol van Elvis Presley. Bij de uitreiking van de Edison Pop 2011, begin oktober in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center, wint Rob de Nijs in de categorie Beste Mannelijke Artiest voor het album Eindelijk Vrij. Tot zijn verrassing wint hij tijdens het Belgische Polonaisefestival, in het sportpaleis te Antwerpen op 20 november, de Livetime Achievement prijs. De organisatie van het evenement geeft hem de prijs omdat zij vinden dat Rob de Nijs tot het culturele erfgoed van de lage landen behoort. Bij de glossy SINT, het eigen tijdschrift van Sinterklaas dat elk jaar in december verschijnt, zit een compilatie met traditionele liedjes in een nieuw jasje. De bijdrage van De Nijs is het sinterklaasliedje Op De Hoge Hoge Daken, gearrangeerd door Tom Bakker en begeleid door het Metropole Orkest. Het orkest begeleidt hem ook tijdens het galaconcert van Knoop In Je Zakdoek, op 4 december in het De La Mar Theater in Amsterdam. Tijdens het Gala, dat wordt gepresenteerd door Paul de Leeuw, wordt aandacht gevraagd voor het werk van Fonds verstandelijk gehandicapten. De cd Nestor bevat klassiekers uit het repertoire van de zanger, live opgenomen op 25 mei 2011 in Theater Carré.

2012 - 2013
In februari 2012 wordt De Nijs' derde kind geboren: zoon Julius. Op 26 oktober start in theater De Vest in Alkmaar de nieuwe theatertournee. Rob de Nijs wordt op 26 december 2012 70 jaar. Hij viert zijn verjaardag op 13 januari 2013 met een middagvullend programma op het podium van Carré in Amsterdam. Rob de Nijs krijgt 3 april 2013 voor zijn carrière een onderscheiding van de Nederlandse consul-generaal in Antwerpen. Hij wordt daarmee erkend als Nederlands langstlopende muzikale exportproduct naar België. Op 22 juni staat De Nijs in de Antwerpse Lotto Arena.

2014
Op 10 oktober komt het album Nieuwe Ruimte uit. Op het album staan duetten met Hans Vermeulen en de Britse zanger Paul Carrack. Ook maakt De Nijs Nederlandstalige versies van nummers van Bob Dylan (You Gotta Serve Somebody), John Lennon (Jealous Guy) en James Taylor (Fire & Rain).

2015
Opnieuw staat Rob de Nijs in de Antwerpse Lotto Arena. De show heeft als titel 'Groots'. Twintig jaar na het verschijnen van de grote hit 'Banger hart' verschijnt een nieuwe versie van het nummer gemaakt door dj Robert Abigail. In oktober start de theatertour 'Voor altijd en iedereen'.

2016
De zanger krijgt de NPO Radio 5 Oeuvre Award tijdens een speciaal concert op 20 november in Theater Amsterdam.

2017 - 2018
Rob de Nijs wordt 75 jaar en geeft 55 jaar na het winnen van de talentenjacht Tuk Op Talent een jubileumconcert in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het album Niet Voor Het Laatst zingt hij twee nummers met zijn zoon Robbert.

2019
De zanger maakt bekend de ziekte van Parkinson te hebben.

(Bron: Muziekencyclopedie)