Siebe van der Zee

Uit B&G Wiki
bron: fotocollectie Beeld en Geluid.

NaamSiebe van der Zee
GeborenOnbekend, 19 maart 1920
GestorvenLonden, 13 juni 1985
FunctiesOmroepbestuurder, Regisseur, Commentator
Bekend van
Periode actief1951-1984
Werkt samen metGer Lugtenburg

Siebe van der Zee in de media
Oeuvre van Siebe van der Zee

'’’Televisiepionier en ‘in every inch a gentleman’’’’

Radio

De eerste keer dat Siebe van der Zee voorkomt in de catalogus van Beeld en Geluid is het 1947. Van der Zee doet verslag van een wedstrijd tussen KNIL-militairen in het toenmalige Nederlands-Indië. De jaren hierna zal Van der Zee als verslaggever blijven werken, eerst voor Radio Batavia en daarna voor de regeringsuitzending Programma voor de strijdkrachten. Vanaf november 1950 is hij bij de AVRO-radio als reporter te horen en verslaat hij onder andere Koninklijke bezoeken aan het buitenland en diverse sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki.

Televisie

Vanaf 1951 gaat hij werken bij het toen nieuwe medium televisie. Buiten de bestuurlijke functie van sectorhoofd televisie van de AVRO, is hij voor het eerst op televisie te horen als commentaarstem van het jaaroverzicht 1955. Bij de Olympische Winterspelen van 1956 doet hij onder meer verslag van de wedstrijden kunstschaatsen. Hij interviewt daar ook Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel, toen respectievelijk 14 en 15 jaar oud. Bij de Olympische Spelen in Rome 1960 is hij niet langer verslaggever, maar geeft hij leiding aan een Belgisch-Nederlandse tv-ploeg. De jaren daarna blijft hij actief als sportverslaggever en bij grote evenementen, zoals Open het dorp. In 1958 geeft hij commentaar bij het Eurovisie Songfestival uitgezonden vanuit de AVRO-studio in Hilversum.

Rel

In 1959 wordt hij het middelpunt van een rel. Van der Zee, verklaard voorstander van commerciële televisie, maakt tijdens een etentje de socialistische tegenstanders nogal luidruchtig uit voor "Rooie Rothonden…". Hij heeft niet door dat een verslaggever van de socialistische krant Het Vrije Volk ook aanwezig is in het restaurant. Een rel is geboren en Van der Zee wordt tijdelijk ontslagen door de AVRO.

Bestuurder

Eenmaal weer in genade aangenomen vervolgt hij zijn bestuurlijke carrière bij de AVRO. Hij zal jarenlang het boegbeeld van de AVRO zijn en de omroep verder uitbouwen. Bij de AVRO werd de functie van Algemeen Directeur geïntroduceerd die op 1 januari 1975 als vanzelfsprekend werd ingevuld door Van der Zee. Hij maakt als bestuurder van deze omroep de gloriejaren mee en viert in 1983 het 60-jarig jubileum vanuit de Jaarbeurs in Utrecht. In zijn korte toespraak memoreert hij vooral zijn jarenlange samenwerking met Ger Lugtenburg. In 1984 gaat Van der Zee met pensioen en wordt opgevolgd door Wibo van der Linde, wat bij het personeel voor nogal wat beroering zorgt, 80 procent stemt tegen. Van der Zee overlijdt tijdens familiebezoek in Londen op 13 juni 1985. Hij wordt slechts 65 jaar.

Onderscheidingen

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Bronzen Zaaier