Studio Irene

Uit B&G Wiki
Gallery

Studio Irene is de eerste televisiestudio van waaruit landelijke televisie uitzendingen in Nederland worden verzorgd. De studio is begin jaren vijftig door de Nederlandse Televisie Stichting ingericht in de voormalige Nederlands Hervormde Irenekerk aan de Kerkstraat in het centrum van Bussum. Het gebouw zelf dateert uit 1826. Het gebouw wordt sinds 1914 niet meer als kerk gebruikt en wordt verbouwd tot militair tehuis. Daarna is de ruimte als televisiestudio ingericht en wordt het vanaf 1951 gebruikt voor de live uitzendingen. Nadat de televisie in de jaren zeventig verhuist van Bussum naar Hilversum wordt Irene gebruikt als opslagruimte. Op 17 augustus 1992 wordt het gebouw gesloopt, ondanks vele pogingen om het te behouden. Het heeft plaatsgemaakt voor een filiaal van de ING Bank.


Televisiestudio

Op 2 oktober 1951 vindt de eerste landelijke televisie uitzending plaats vanuit Studio Irene. Het kleine studiootje heeft een beperkte vloeroppervlak van ongeveer honderd vierkante meter. Later wordt voor de decors een kleine uitbouw gemaakt, waardoor er iets meer bewegingsruimte op de vloer ontstaat.

Op 6 april 1955 breekt er brand uit in de studio. Een gordijn vat vlam na aanraking met een lamp. De schade is aanzienlijk. Voor uitzendingen wordt uitgeweken naar Studio Vitus, ook in Bussum. Later is Studio Irene nog wel gebruikt, maar niet meer zoveel als voorheen. Na de brand in Vitus in 1971 verhuist de televisie definitief van Bussum naar Hilversum, waar professionele studioruimtes worden gebouwd.