Wim Bosboom

Uit B&G Wiki
Wim Bosboom in 1984 (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamJan Willem Bosboom
GeborenGelselaar, 9 november 1928
GestorvenKortenhoef, 20 november 2001
FunctiesPresentator, regisseur, eindredacteur, cameraman
Bekend vanAktua (televisie), Achter het nieuws, Koning Klant
Periode actief1960 - 2001
Werkt samen metMireille Bekooij, Ellen Brusse
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Wim Bosboom in de media
Oeuvre Wim Bosboom

Van links naar uitgesproken rechts

Jeugd

Bosboom wordt geboren als zoon van een predikant uit Gelselaar (een dorpje dicht bij het Achterhoekse Borculo). Na zijn schooltijd wordt hij reserveofficier bij de marine.In 1952 gaat hij werken bij de Talens verffabrieken. Hij begint later als leerling-cameraman bij Multifilm, en kan daarna als cameraman aan de slag bij de NTS. Waar hij uitgroeit tot een van de beste cameramensen van het journaal.

VARA

Zijn talenten vallen op en de VARA vraagt hem in 1960 om regisseur te worden van Achter het Nieuws. Enige tijd later wordt hij betrokken bij de consumentenrubriek Koning Klant. Hij wordt wereldberoemd in Nederland als presentator van dit in die tijd vernieuwende consumentenprogramma. Op de radio gaat hij later het kritische programma In de Rooie Haan presenteren, een uitgesproken links VARA programma.

TROS

Groot is de verbazing als hij in 1980 de overstap maakt naar de TROS, een omroep die aan de geheel andere kant van het politieke spectrum programma's maakt. Hij zegt daar zelf over:"Ik vertrek gewoon van de kleinste arbeidersomroep naar de grootste." Voor de TROS en presenteert hij het consumentenprogramma Kieskeurig samen met Mireille Bekooij. Verder presenteert hij ook het praatprogramma Hoe later op de avond samen met Ellen Brusse. Op de radio maakt hij de TROS Nieuwsshow en is één van de presentatoren van het programma Met het oog op morgen. De TROS benoemt Bosboom uiteindelijk tot "hoofd actualiteiten".

Uitgesproken

Voor velen is Bosboom een journalist met een rechts gedachtegoed. Hij zorgt er zelf voor dat dit imago overeind blijft. Zo noemt hij in een vraaggesprek met Andries Knevel de AOW "een slecht systeem dat de socialisten hadden ingevoerd in hun euforie met de aardgasbaten en op kosten van de huidige generatie spaarzame belastingbetalers". Hij laat zich in het Van der Valk-magazine denigrerend over de Gay Games en homo’s. Na zijn pensioen is Bosboom nog regelmatig op televisie te zien, onder meer met een wekelijkse column Dat willen we even kwijt, een rabiaat rechtse rubriek, waarin hij zijn ongenoegen uit tegen misstanden in Nederland en met zijn woorden naar eigen zeggen de "zwijgende meerderheid" vertegenwoordigt. Begin november 2001 wordt hij gevraagd als lijsttrekker van de Verenigde Senioren Partij. Hij heeft die functie nooit daadwerkelijk kunnen vervullen. Hij overlijdt plotseling op 20 november 2001 op 73-jarige leeftijd.