ZipZoo: coördinaat X

Uit B&G Wiki
Periode2002-2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrekinderprogramma, spelprogramma
Decennia2000-2009
Lengte25'
MediumTelevisie

ZipZoo Coordinaat X titel.jpg ZipZoo Coordinaat X.jpg

Beschrijving

In dit jeugdprogramma strijden teams om een expeditie naar het buitenland. De presentatie is in handen van Sipke Jan Bousema. Het programma is tot 2004 opgenomen in de Fluweelengrot in Valkenburg, in het seizoen 2004-2005 op Forteiland IJmuiden en het laatste seizoen in de Gemeentegrot Valkenburg.

De teams moeten zo veel mogelijk coördinaten zien te verdienen door opdrachten uit te voeren. Meestal zijn dit quizzen, maar er zijn ook enkele fysieke onderdelen, waaronder een beruchte middeleeuwse stormbaan. Tijdens deze opdrachten moeten de teams vooral uitkijken voor de Creep, die de teams op de meest onverwachte momenten in paniek kan brengen.

Het programma eindigt altijd met het Spel van Atlas. In dit spel krijgen de teams maximaal twee minuten de tijd om met behulp van de gewonnen coördinaten het juiste land te vinden en als dit op tijd lukt, kunnen de teams onder het hek door om kans te maken op een plek in de finale, waar om de expeditie gestreden wordt.

Het programma is een groot succes en heeft in 2005 een Gouden Stuiver voor beste jeugdprogramma gewonnen. Maar de productiekosten zijn te hoog, waardoor het programma na het laatste seizoen in 2005 een stille dood sterft.

Makers

Presentator Sipke Jan Bousema (2002-2005)

Voice-over Dick Poons (2002-2004), Paul van Gorcum (2005)

AVRO