Aankondiging verloving prins Willem-Alexander en Máxima

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2014 om 06:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreActualiteiten
Koninklijk huis
Decennia2000-2009
Lengte117'30"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Nieuwsuitzending rond de aankondiging van de verloving van kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Koningin Beatrix kondigt de verloving aan. Prins Claus, ernstig ziek en moeilijk verstaanbaar, neemt kort het woord om Máxima op het hart te drukken snel in te burgeren. Hierna spreekt zij zelf voor het eerst in het openbaar en nog in het Nederlands ook: ze zegt dat ze erg gelukkig is met Alexander. Claus zal zich op dit moment ongetwijfeld zijn eigen verloving herinneren, waarin hij zichzelf introduceerde in het Nederlands, maar daarna overging op zijn moedertaal.

Vader Zorreguieta

Waar veel kijkers op wachten is de oplossing voor de kwestie rond Máxima’s vader Jorge Zorreguieta. Zijn positie ligt erg gevoelig aangezien hij minister van Landbouw is geweest tijdens het militaire Videla-regime (1976-1983). Premier Kok onthult dat Zorreguieta, uit piëteit voor de nabestaanden van slachtoffers van het regime, niet aanwezig zal zijn bij het huwelijk. Voor dit akkoord ontvangt hij tijdens de uitzending veel lof.


Makers

Presentator Sacha de Boer, Maartje van Weegen, Ferry Mingelen

Eindredacteur Lars Andersson

Regie Rudolf Spoor

Redacteur Ferdinand Fransen, Pim van Galen, Etienne Glebbeek, Tom Kleijn, Ferry Mingelen, Jan Thielen, Maartje van Weegen