Amerika is net als Albanië

Uit B&G Wiki
Versie door Goswinvd (overleg | bijdragen) op 19 okt 2010 om 15:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48"55" minuten
Mediumtelevisie


Beschrijving

In de film wordt een portret geschetst van de Albanese familie Shrkeli die tijdens het bewind van dictator Hoxha uit elkaar viel. Een deel leeft in de Shrkeli-vallei in Albanië en het andere deel in New York en Detroit in Amerika. Ondanks de afstand voelen de familieleden zich sterk met elkaar verbonden. De clan en de Albanese tradities spelen een dominante rol in het dagelijks leven van de leden en tijdens belangrijke gebeurtenissen als geboorte, trouwen en dood. In de documentaire zijn de levens van de twee familiedelen met elkaar versneden. In de interviews wordt dieper ingegaan op culturele en traditionele aspecten als de rol van de familie, religie, afkomst, machtsverhoudingen, eer, de bloedband en het behoudt van die tradities in een omgeving met geheel andere normen en waarden.

In het beeldverhaal is een opvallend verschil te zien in de manier waarop de camera wordt gebruikt. In het deel in Amerika fungeert de camera als een derde persoon die de familieleden niet alleen volgt, maar waar de leden ook tegen spreken. Vergeleken met het deel in Albanië bevat het deel in Amerika meer close-ups en shots waarin de camera zich beweegt. In het deel dat in Albanië is gedraaid wordt veel meer gebruik gemaakt van vaste totalen van het berglandschap. De camera heeft hier een registrerende functie. Het volgt de rituelen van de familie, maar spreekt hen nauwelijks. Deze beelden worden vaak ondersteund met Albanese liederen. De combinatie van deze beelden samen met de traditionele muziek, vormt een geheel dat een gevoel geeft van nostalgie en lijkt vooral de functie te hebben de heimwee van de Amerikaanse tak van de familie uit te drukken.

Makers

Regie Rob Hof

Camera Willem van der Linde

Geluid Bert Steeman

Montage Theo Raben

Research Berend Brouwer, Lia Scholten

Muziek Rob Hauser

Graphics Maurits Engelen

Ondertiteling Richard Bovelander, Artan Metohu

Eindredactie Wessel van der Hammen

IKON


Achtergrondinformatie

Amerika is net als Albanië is uitgezonden in 2000 in het IKON programma Werelds en is onderdeel van een tweeluik over de Albanese clan. Tegenwoordig wonen er 1500 Shrkeli's in Amerika, een even groot aantal woont in Albanië. De film is duidelijk te plaatsen in het oeuvre van documentairemaker Rob Hof, die zich toelegt op maatschappelijke en culturele thema's.