De andere gevangene

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 13 feb 2015 om 20:53 (→‎Makers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1970
Beschikbaar in archief
Genrepraatprogramma
Decennia1970-1979
Mediumtelevisie


Beschrijving

In 1970 maakt Henk Mochel een documentaire voor de NCRV over de problematiek van gevangenen. Hij krijgt hierop veel reacties, vooral van slachtoffers. Dit brengt hem ertoe een tweede programma te maken waarin ook het verhaal van de slachtoffers gehoord wordt.

In De andere gevangene wordt gekozen voor de confrontatie tussen de daders en hun slachtoffers of de nabestaanden van hun slachtoffers. Slachtoffers en nabestaanden vertellen hun verhaal. In de gevangenis van Scheveningen staan televisiecamera's opgesteld en gestraften reageren op wat er in studio Bellevue in Amsterdam wordt verteld. Bij de groep in Amsterdam bevindt zich het echtpaar Van Hemert uit Hilversum. Hun 9-jarige zoon werd ruim zeven jaar eerder gewurgd door een zeventienjarige jongen. Het echtpaar Hofman verloor eveneens een zoon op 9-jarige leeftijd. Verder een vrouw van wie de man is gedood door hun aanstaande schoonzoon en een vrouw die bijna werd gewurgd door een indringer. Deskundigen ontbreken evenmin in Bellevue. Aanwezig zijn de Arnhemse rechter mr. Asscher en prof.' Hulsman uit Rotterdam, die voorstander is van contact tussen de misdadiger en zijn slachtoffer, omdat volgens hem daarin de enige mogelijkheid schuilt dat beiden van de conflictgevoelens waarmee ze door het misdrijf zijn komen te zitten, worden verlost.

Het programma wordt uitgezonden op dezelfde datum als een radiodocumentaire van Maarten Nederhorst (Waarom juist bij mij) van de NOS over hetzelfde onderwerp.

Makers

Presentatie en regie - Henk Mochel