Hans Sleeuwenhoek

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 26 sep 2017 om 14:29 (→‎Onderscheidingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Hans Sleeuwenhoek

NaamHans Carol Leopold Sleeuwenhoek
GeborenZaandam, 26 augustus 1939
GestorvenUtrecht, 20 september 2017
Functies journalist, programmamaker, hoofd informatieve programma's
Bekend vanAttentie, Hier en nu, Rondom tien
Periode actief1967-1998
Werkt samen metHenk Mochel
Media
_Sleeuwenhoek Audio fragmentenAudio.png

Hans Sleeuwenhoek in de media
Oeuvre Hans Sleeuwenhoek

Journalist die de discussie niet schuwt

Jostiband

Sleeuwenhoek heeft een zwak voor mensen met een verstandelijke handicap en hij is het die de Jostiband flink promoot en schrijft er een boek over. Een jaar lang trekt hij met hen op, waardoor hij het vertrouwen krijgt van de bandleden. Hij vertaalt en schrijft boeken. Ook vervult hij een aantal maatschappelijke functies. Zo is hij secretaris van het Nationaal Revalidatie Fonds; initiator van de Nationale Toekomst Prijs en drijvende kracht achter de regionale VVV op de Utrechtse Heuvelrug. Verder leest hij boeken in voor blinden.

Jeugd

Sleeuwenhoek brengt in Rotterdam het grootste deel van zijn jeugd door. Hij bezoekt er de mulo en het Marnix-gymnasium. Als het gezin vervolgens naar Breda verhuist doet hij daar ook nog het staatsexamen H.B.S.-A. In Breda start hij als één van de eersten in Nederland een gratis huis-aan-huisblad. Via de streekredactie bij de later opgeheven Nieuwe Haagsche Courant gaat hij in 1963 bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant werken. Eerst als algemeen verslaggever, later als parlementair redacteur.

Actualiteiten

In 1967 wordt hij redacteur-verslaggever en presentator van de toenmalige actualiteitenrubriek Attentie, dat later wordt omgedoopt in Hier en Nu. Daarnaast maakt hij voor de NCRV een aantal documentaires. Als hij in 1977 in een programma minister Van Agt interviewt, komt dat hem en eindredacteur René Eijbersen op een berisping te staan door NCRV-directeur Geerink-Bakker. Dit interview werd onderbroken door telefoontjes en satire en volgens Geerink-Bakker werd Van Agt, een politicus van CDA-huize in een hoek gedreven.

In 1984 presenteert Sleeuwenhoek namens de NCRV op de donderdag het radioprogramma Met het oog op morgen.

Rondom Tien

Begin jaren tachtig start Sleeuwenhoek met de redactie en presentatie van Rondom tien. In dit praatprogramma worden vaak moeilijke onderwerpen en taboes besproken met deskundigen en ervaringsdeskundigen. ‘De haan met zijn vrouwen’ wordt hij een tijdlang bij de NCRV genoemd, omdat de redactie van Rondom tien geheel uit vrouwen bestaat.

In de tijd dat hij Rondom tien maakt, stelt hij spraakmakende onderwerpen aan de orde en weet de discussies op een rustige en beheerste manier te leiden, ook al lopen de emoties soms hoog op. Zijn laatste uitzending van Rondom Tien is getiteld 'Wij zijn ook gewone mensen'. Hierin spreekt hij met de gehandicapten van het gezinsvervangende tehuis De Nieuwe Spade in Nunspeet. Sleeuwenhoek in een interview met Nieuwsblad van het Noorden: 'Ik wilde niet weggaan zonder zo'n programma eindelijk gemaakt te hebben. Er wordt altijd namens en over die mensen gepraat. Ik wilde ze eens zelf over zichzelf laten vertellen. Het past in mijn filosofie dat televisie in feite het grootste communicatie-medium is. Een geweldig middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Het medium bij uitstek om mensen te laten zien hoe andere mensen leven. Met televisie kun je begrip kweken. Of laten zien hoe het anders kan. Dat is toch fantastisch?'

Sleeuwenhoek is ook de bedenker van Tévé kontakt, een praatprogramma in 1987 waarin alles draait om het vinden van gelijkgestemden voor relaties of vriendschap. De NCRV heeft daartoe een computerprogramma ontwikkeld.

Beleidsmaker

In 1991 wordt Sleeuwenhoek hoofd afdeling Informatieve Programma’s bij de NCRV-televisie. Hij maakt zich hard voor meer documentaires op televisie. Hij maakt in 1998 gebruik van de VUT-regeling en legt zich toe op het schrijven van boeken.

Publicaties

Een prachtvol lustoord, (1999)
Als de kinderen het maar naar hun zin hebben (2002)
De mensen van de Jostiband (2003)

Onderscheiding

- televisiedocumentaire 'Moe, we blijven altijd bij je' wint in 1978 Zilveren Pegasus op het internationale festival Premias Ondas in Barcelona

Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 11-05-1991