Kees Schilperoort

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 18 feb 2021 om 11:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Kees Schilperoort (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamKees Schilperoort
GeborenApeldoorn, 28 november 1917
GestorvenHilversum, 26 december 1999
Functiespresentator, cabaretier
Bekend vanHet gulden schot, Raden maar, De stemband
Periode actief1946-1998


Jeugd

Kees Schilperoort ging na de HBS economie studeren. Na een aantal jaren houdt hij het voor gezien, hij weigert de loyaliteitsverklaring aan de Duitsers te tekenen. Hij krijgt een baan op Paleis Het Loo als assistent van zijn vader, die daar als secretaris voor koningin Wilhelmina werkt.

Gait Jan Kruutmoes

In de oorlog treedt Schilperoort op als een typetje met een Veluws dialect, genaamd Gait Jan Kruutmoes. Hij vermaakt allerlei plaatselijke verenigingen met dit typetje. Na de oorlog ging hij schrijven voor Herrijzend Nederland en de VARA. Hij schrijft hoofdzakelijk liedjes. De VARA-leiding vraagt hem dan om een zaterdagavond programma te presenteren.

KRO

Ger de Roos, accordeonist en orkestleider van onder andere 'Het orkest zonder naam' en de 'bietenbouwers' vraagt hem voor een programma met de titel De boertjes van buuten. Het wordt een groot succes op de Nederlandse radio. Tot halverwege de jaren '70 blijft het orkest onder dezelfde naam bestaan. Schilperoort alias Gait Jan Kruutmoes is de spil van het ensemble. In het latere tv-programma mik zou hij ook op televisie, met hetzelfde typetje grote successen vieren.

Televisie

Het programma Het gulden schot was een zeer veel bekeken programma. Schilperoort presenteert op zijn bekende humoristische wijze. Zijn adremheid en humor maakte dat hij gevraagd werd voor Kopstukken een licht satirisch televisieprogramma met onder andere Godfried Bomans.

Radio

Zijn roem bereikt een hoogtepunt met het radiospelletje Raden maar, onderdeel van Van twaalf tot twee. Het raden van een geluid was het simpele en geniale format. Cabaretiers Halsema en Cox maakte een legendarische persiflage op het programma.

In 1982 hield Schilperoort het voor gezien bij de KRO en gaat aan de slag bij Veronica. Hij presenteert wederom Raden Maar en later, na protest van de KRO, De stemband, het enige verschil met dit laatste programma, was dat er een stem geraden moest worden. Nadat Erik de Zwart Radio 538 opricht, gaat Schilperoort met hem mee en presenteert daar nog een aantal jaren De piepshow.

In september 1998 stopt hij met werken, na een lange succesvolle carrière. Hij overlijdt in 1999 in zijn woonplaats Hilversum.