Paul van Gorcum

Uit B&G Wiki
Versie door User00 (overleg | bijdragen) op 26 jan 2015 om 19:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Paul van Gorcum in Bibelebons (1974)

NaamPaul Hubertus Otto de Heiden
GeborenFrankfurt am Main, 3 maart 1934
FunctiesActeur, regisseur
Bekend vanBassie en Adriaan, De smurfen
Periode actief1952 - heden
Werkt samen metAad van Toor, Jos Brink, Caro van Eijck, Ko van Dijk, Johan de Meester, Peter Scharoff, Steven Spielberg, Whoopi Goldberg
Externe infoOfficiële site

Paul van Gorcum in de media
Oeuvre van Paul van Gorcum

Al van kinds af aan wil Paul van Gorcum al acteur worden. Op zijn 17de is het zover: Paul wordt bij het Haagse Toneel aangenomen en werkt samen met grote acteurs als Caro van Eijck, Ko van Dijk, Johan de Meester en Peter Scharoff. Van de samenwerking met deze grootmeester steekt hij veel op. Ze geven hem ook privé-lessen acteren waardoor hij zijn acteerkunst perfectioneert. Door de jaren heen groeit Paul uit tot een groot acteur en speelt hij vele belangrijke rollen bij alle grote Nederlandse toneelgezelschappen.

Paul van Gorcum als de Baron.

Bij het grote publiek is hij het meest bekend door een andere rol. Tussen 1982 en 1994 schittert hij bij Bassie en Adriaan als Baron van Neemwegge, of kortweg De Baron. Hij wordt door Aad van Toor gevraagd om De Baron te spelen in de televisieserie. Eerst speelt Aad deze rol zelf, maar hij heeft het te druk omdat hij de series ook regisseert. Ook in eerdere series vertolkt Van Gorcum kleinere rollen.

Naast acteren regisseert Paul. Als stemregisseur worden onder zijn leiding diverse tekenfilms van Walt Disney in het Nederlands nagesynchroniseerd. Hij wordt ook in het buitenland bekend als Steven Spielberg hem regelmatig vraagt om mee te werken aan zijn tekenfilms. Zelf is Paul ook regelmatig te horen in tekenfilms, onder andere als de boosaardige tovenaar Gargamel in De Smurfen. Bovendien heeft hij recentelijk namens Hoek & Sonépouse de tekenfilmserie Ratjetoe geregisseerd.

Verder is hij nog voice-over in diverse televisieprogramma's als het kinderprogramma ZipZoo: coördinaat X en speelt hij Amerigo op de Sinterklaas-cd Recht zo die gaat. Desondanks zijn populariteit onder kijkers blijkt Van Gorcum niet gevraagd te zijn voor de bioscoopfilm van Bassie en Adriaan die in de zomer van 2015 wordt uitgebracht. In 2011 werd Van Gorcum niet gevraagd voor de bioscoopfilm van De Smurfen. In beide gevallen is onduidelijk waarom.

Prijzen en onderscheidingen

  • Ridder in de orde Oranje Nassau (1992).

Externe filmpjes