Willem van de Sande Bakhuyzen

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 10 aug 2021 om 11:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamWillem Hendrik van de Sande Bakhuyzen
GeborenArnhem, 13 november 1957
GestorvenAmsterdam, 27 september 2005
FunctiesRegisseur
Bekend vanDe enclave, Oud Geld, Familie, Leef!
Periode actief1985-2005
Werkt samen metMaria Goos, Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Peter Blok
TriviaTrivia

Oeuvre van Willem van de Sande Bakhuyzen
Willem van de Bakhuyzen in de media

Na het gymnasium in Bussum studeert Willem van de Sande Bakhuyzen rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1979 begint hij aan de Toneelacademie Maastricht en raakt bevriend met de acteurs Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en schrijfster Maria Goos, met wie hij later als regisseur veel samenwerkt. In 1983 wint Van de Sande Bakhuyzen de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij maakt enkele cabaretprogramma's en is van 1987 tot 1990 één van de drie presentatoren van Het Klokhuis. Ook is hij als acteur te zien in De aanslag en Orionnevel.

Vervolgens wordt hij regisseur voor theater, film en televisie. Veel succes oogst hij met de toneelstukken Familie en Cloaca, beiden geschreven door Maria Goos. De gelijknamige telefilms die ze er van maken worden ook in de bioscoop een groot succes. De door hem geregisseerde dramaseries Pleidooi, Oud Geld en Bij ons in de Jordaan worden door de pers geprezen en vallen in de prijzen.

Van de Sande Bakhuyzen heeft geen filmacademie gevolgd, zoals hij zelf regelmatig benadrukt. Door zijn opleiding aan de toneelacademie is hij een acteursregisseur te noemen. De kracht in zijn films zit in de sterke rollen die acteurs neerzetten. Hij is in staat in verschillende genres te werken. Zo maakt hij voor televisie het politiek gevoelige drama De enclave over de val van Srebrenica, maar ook de kinderfilm Lepel en dansfilm Lost. In het theater regisseert hij onder andere het toneelstuk Festen, naar de gelijknamige film van Thomas Vinterberg en diverse cabaretvoorstellingen. Voor Van de Sande Bakhuyzen is er geen verschil tussen vrije tijd en werk, in Volkskrant Magazine: 'Het ís geen werk. Het is wat en wie ik ben.'

Ronald Ockhuyzen stelt in zijn postuum dat machteloosheid de rode draad vormt in zijn oeuvre. 'In zijn regies is het leven een worsteling, of nog preciezer: een onmogelijke opdracht. Vriendschappen verkleuren, liefdes gaan over, en gesprekken zijn in het beste geval pogingen tot contact leggen. 'Intelligente tobbers', noemde hij zijn personages. Mensen beroofd van hun illusies, zoekend naar zoiets als tederheid.' schrijft hij in De Volkskrant.

Nadat hij de diagnose kanker in 2004 krijgt, heeft Willem van de Sande Bakhuyzen nog twee films gemaakt. Hij overlijdt één dag voor de première van zijn film Leef! als openingsfilm tijdens de 25e editie van het Nederlands Film Festival. Zijn laatste film Ik omhels je met 1000 armen is in 2006 in première gegaan.