Carine Crutzen

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamCatharina Anna Quirina Crutzen
GeborenHeerlen, 4 februari 1961
FunctiesActeur
Bekend vanDe brug, Pleidooi, Vuurzee, De Daltons
Periode actief1984 - heden
Werkt samen metAli Çifteci, Lineke Rijxman, Mark Rietman, Marc Klein Essink
TriviaIs getrouwd met acteur Nico de Vries

Carine Crutzen in de media
Oeuvre van Carine Crutzen

De vrolijke actrice Carine Crutzen groeit op in Heerlen en heeft op jonge leeftijd een passie zang. Zo treedt ze als dertienjarige met regelmaat op in de kerk en brengt ze een aantal jaar later met plezier nummers van Biermann, Brecht en Brel ten gehore. Toneel lijkt dan nog ver weg.

Als ze klaar is met de middelbare school gaat Carine psychologie studeren in Nijmegen. Het liefst zou ze zich hebben aangemeld voor de toneelschool, maar hiervoor vindt ze zich te ‘normaal’. Na vijf maanden psychologie bedenkt ze zich echter en meldt zich toch aan voor de Toneelschool in Maastricht. Hier leert ze het vak en raakt ze haar zuidelijke accent kwijt.

Na de toneelschool komt ze terecht bij het Publiekstheater in Amsterdam. Carine is enthousiast over de Brecht traditie van het gezelschap. Helaas houdt het gezelschap snel op te bestaan; ze heeft slecht één productie meegedraaid. Ze voelt zich verloren in het Amsterdamse theatermilieu en besluit terug te keren naar Maarstricht.

Na een aantal betaalde en onbetaalde rolletjes in kleine producties komt in 1988 een doorbraak. Ze krijgt een rol bij het eigenzinnige theatergezelschap Hollandia en trekt hiermee door het land. Onder de acteurs van het gezelschap bevindt zich zelfs Herman Brood. Haar grote doorbraak komt als ze in 1991 naast Marc Klein Essink schittert in de televisieserie De brug. De serie is niet haar debuut op de televsie. Ze al een aantal keer eerder te zien geweest op de tv met kleine rolletjes in Parallax en Hotel in Kopenhagen.

Na De brug komt haar carrière in een sneltreinvaart. Ze bemachtigt grote rollen in zowel theater- als televisieproducties. Enkele hoogtepunten hiervan zijn Pleidooi, Oud geld, De Daltons en Vuurzee.

Prijzen

Beeld en Geluid Award voor beste actrice in de categorie Fictie (2009).