24h Berlin

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte110’05’’
Mediumtelevisie
Externe infoHolland Doc


Beschrijving

In de documentaire 24h Berlin (2009) wordt één etmaal in de stad Berlijn getoond, van zes uur ’s ochtends op 5 september 2008 tot hetzelfde tijdstip de dag erop. Gedurende die dag volgen we chronologisch een aantal Berlijners, allemaal met verschillende levens, werkzaamheden en achtergronden. Een verteller geeft de tijd aan, introduceert personen en geeft commentaar op de beelden.

De verhalen van de vele verschillende Berlijners worden door elkaar heen vertoond. Zo zien we rond elf uur ’s ochtends heroïneverslaafde Mario Krüger op straat kranten verkopen terwijl Thomas de Maizière, de rechterhand van Angela Merkel, zich klaarmaakt voor een congres.

24h Berlin is een kleine selectie uit het 24-uurdurende project 24h Berlin – Ein Tag im Leben. Dit programma is exact een jaar na opname, op 5 september 2009 van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s ochtends de volgende dag uitgezonden op ARTE.

Makers

Idee en regie Volker Heise

Camerateams onder de regie van onder andere Alice Agneskirchner, Neelesha Barthel, Corinna Belz, Alfred Behrens, Brigitte Bertele, Judith Beuth, Jutta Doberstein, Caroline Goldie, Jo Goll, Sebastian Heidinger, Karin Jurschick, Tom Kimmig, Caterina Klusemann, Roland May, Hakan Savas Mican, Griet von Petersdorff, Hans Rombach, Susanna Salonen, Stefan Schwietert

Montage Annette Muff, Wolfram Kohler, Christina PreuBker, Valérie Smith, Rudi Zieglmeier

Muziek Thomas Fehlmann, Maurus Ronner

Beeldbewerking Stefan Engelkamp

Mixage Florian Beck, Arpad Bondy

Commentaar Simon Jäger

Opnameleider Barbara Ella Nehring

Team-assistent Jörg Steinhaus

Productieleiding Jette Achleitner, Rainer Baumert (rbb)

Regie-assistent Yan Schönefeld

Projectcoördinator Ann Carolin Renninger

Herstelwerk Tassilo Aschauer, Mathias Schwerbrock, Torsten Klein (rbb)

Projectleiding Johannes Unger (rbb), Kornelia Theune (ARTE G.E.I.E.)

Redactie Søren Schumann (rbb/ARTE), Meyen Wachholz (rbb/ARTE), Jochen Kölsch (BR/ARTE), Rolf Bergmann (rbb), Catherine Le Goff (ARTE G.E.I.E.), Barbara Truyen (VPRO), Irène Challand (TSR)

Producent Thomas Kufus

Een productie van zero one 24

Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb), ARTE, VPRO, YLE en SRG SSR idéé suisse

Achtergrondinformatie

24h Berlin is twintig jaar na de val van de Berlijnse muur uitgezonden. Verwijzingen naar die gebeurtenis worden er in de documentaire zelf vrijwel niet gemaakt. Toch is een doel van de documentaire om te laten zien hoe Berlijn er twintig jaar nadat west en oost weer verenigd werden er uit ziet.

Alle opnames zijn digitaal en in high definition gemaakt. Cameramannen en –vrouwen ondergingen een driedaagse training om met de apparatuur over weg te kunnen. Het project wordt gezien als de langste documentaire, dan wel het langste televisieprogramma ter wereld.

In totaal kent het project zo’n tachtig draaiteams. Deze staan onder leiding van meer dan twintig regisseurs. Ook inwoners van Berlijn zijn gevraagd beelden aan te leveren. Het resultaat is ruim 750 uur aan materiaal. De gekozen hoofdpersonen zijn in het jaar voor het filmen al uitvoerig onderzocht en gevolgd. In totaal kent het project zo’n twintig hoofdpersonen en nog eens vijftig nevenpersonen.

24h Berlin is bedacht en geregisseerd door de Duitse Volker Heise. Het idee van de documentaire ontstaat bij hem geleidelijk. Aan de basis is er het idee om een sociaalcultureel beeld van de stad weer te geven, met inzicht in de verschillende milieus en groepen. Voor inspiratie kijkt Heise naar de werken van James Joyce, die de stad Dublin portretteerde in werken zoals Dubliners (1914). Heise vraagt zich vervolgens af hoe hij een dergelijk beeld van een stad kan vertalen naar de televisie. De film moet een exploratie zijn van diversiteit.