Aad Bos

Uit B&G Wiki
Aad Bos (1973)

NaamAad Bos
GeborenRotterdam, 1931
GestorvenLaren, 2020
FunctiesPresentator, producent, muzieksamensteller,
Bekend vanRadio Jazz Magazine, And all that jazz, Weer of geen weer
Periode actief1953 - 1996
Werkt samen metMichiel de Ruyter, Kees Schoonenberg, Bert Garthoff
Media
Audio fragmentenAudio.png


Aad Bos is jarenlang radio-omroeper en muzieksamensteller bij de VARA.

De jonge Aad Bos droomt van een radiocarrière. Hij solliciteert bij de VARA voor de functie van omroeper in 1953. Hij heeft dan geen radio-ervaring en wordt niet direct als omroeper aangenomen, maar als manusje-van-alles. Na een jaar krijgt Bos alsnog de baan van omroeper. Hij heeft een echte radiostem en is helemaal op zijn plek en krijgt ook bekendheid als muzieksamensteller en medepresentator van Weer of geen weer van Bert Garthoff.

Van 1954 tot 1992 presenteert hij verschillende programma's voor de VARA, zoals Z.I., Radio jazz magazine en And all that jazz. Samen met Michiel de Ruyter laat hij het Nederlandse publiek kennismaken met jazz en met andere “zwarte muziek”. Hij besteedt de meeste tijd en aandacht aan muziek. Eenmaal in het VARA-team is het werk uitbreiden naar andere terreinen niet zo'n probleem en meer vanzelfsprekend. Dat betekent muziekprofielen samenstellen. De muziek kiezen bij Weer of geen weer is een enorme uitdaging om de repertoirekennis uit te breiden, want elk onderwerp krijgt zijn eigen muziek.

Bos' eigen muziek voorkeur ligt bij jazz en hij heeft op dat gebied uitgebreide kennis. Tot 1959 worden de VARA-programma's gepresenteerd vanuit de AVRO-studio. Daar maakt hij kennis met en wordt bevriend met jazzkenner, Michiel de Ruyter. Die werkt dan nog bij de AVRO, maar is niet meer zo gemotiveerd na het ontslag van Pete Felleman. Bos haalt hem in 1958 naar de VARA. Van 1961 tot 1972 presenteren ze, samen met Kees Schoonenberg, Radio jazz magazine, een programma met veel muziek, reportages, nieuwtjes en live studiosessies. In het programma wordt muziek gedraaid van Sam Cooke, Otis Redding en Aretha Franklin, die dan nog bekend moeten worden bij het Nederlandse publiek. Het optreden van saxofonist Eric Dolphy in de VARA-studio in 1964, blijkt het laatste opgenomen optreden te zijn van de aan suikerziekte overleden musicus.

De VARA staat er in 1992 financieel slecht voor, moet bezuinigen, en ook meewerken aan de zenderprofilering op de vijf publieke radiozenders. De directie besluit de jazzprogrammering te schrappen en Bos te ontslaan. Zijn collega's spannen zich in om Bos bij de VARA te houden. Ze willen dat hij in elk geval tot zijn veertigjarig jubileum mag blijven. De actie heeft geen succes.

Eenmaal weg bij de VARA kan Bos direct aan de slag bij de VPRO, waar hij nog enkele jaren VPRO-jazz op vier presenteert. In 1996 gaat Aad Bos met pensioen.